Vijf jaar ZAPZATERDAG

Geplaatst op 25 november, 2018 

Op vrijdag 15 november 2013 begonnen we, Ad, Dorien en ik. Al snel verhuisden we naar de zaterdag voor wat  ZAPZATERDAG is geworden: de laatste zaterdag van de maand de straat op in Oosterheide om samen zwerfafval op te ruimen.

Vijf jaar alweer, een goede reden elkaar afgelopen zaterdag de hand te schudden na de jubileum editie van ZAPZATERDAG:

Zapzaterdag 24 november 2018

Er is in die vijf jaar wel wat veranderd. Zo begonnen we in 2013 met z’n drieën maar hielpen de afgelopen jaren in totaal zo’n 50 verschillende mensen met ons mee waarbij we ook in Slotjes Midden, Slotjes Oost en Strijen actief waren om buurtbewoners te helpen met het opruimen van zwerfafval.

De naïviteit is er nu wel zo’n beetje vanaf. Vijf jaar geleden maakte ik een kaart van Oosterheide en deelde die op in vier kwadranten. Omdat die kwadranten best groot waren werd elke kwadrant in vier kleinere kwadranten opgedeeld. Zestien keer de straat op en we zijn klaar, kunnen we verder met een ander project. Maar het liep anders want al na die eerste keer in 2013 kon dat kwadrantenplan de fik in toen we al twee uur werk hadden aan de Europaweg.

Wat niet is veranderd is dat er veel zwerfvuil op straat ligt en dat we nog steeds geen statiegeld op plastic flesjes en blikjes hebben. Nooit eerder waren in Oosterheide zoveel mensen actief met het opruimen van zwerfafval als nu maar als politiek en ondernemers hun schouders er niet wat meer onder willen zetten blijven we in Oosterheide opruimen tot we erbij neer vallen.

Wat is dan de winst? De grote winst is dat meer dan vijf jaar geleden, bekend is wat de plastic soep is en wat plastic in ons leefmilieu aanricht. Dat we dit probleem al ZAPPEND kunnen oplossen, daar geloof ik nu helaas niet meer in. Er is veel meer nodig dan alleen betrokken buurtbewoners die de straat op gaan met een grijpstok en vuilniszak.

Ik haal hier graag de woorden aan van Douglas Rushkoff:

“Being human is not about individual survival or escape.

It’s a team sport. Whatever future humans have, it will be together.”

Als herinnering aan vijf jaar ZAPZATERDAG deze foto van onze eerste keer:

De start van ZAPZATERDAG

Via het wijkblog Oosterheide schreef ik toen: Zwerf Afval Pakkers zijn de nieuwe rocksterren. Zie daar de rockband.

Sterren zijn we niet, helden ook niet. Ik heb inmiddels wat aversie gekregen tegen dergelijke woorden. Om Rushkoff nogmaals aan te halen: wij zijn ‘Team Human’ en daar hoort iedereen bij. Iedereen.

Bewaard onder Onze wijk

Tags: , ,

Reacties

4 Reacties to “Vijf jaar ZAPZATERDAG”

  1. Rob Alberts on november 25th, 2018 21:19

    Mooie aktie!

    Goed dat jullie dit doen en goed dat jij er over blogt.

    Opgeruimde groet,

  2. Peter de Kock on november 26th, 2018 17:56

    @Rob: Dank je wel. Een dankbare bijkomstigheid van opruimen is dat je er zoveel leuke mensen door ontmoet.

  3. Michael Minneboo on december 1st, 2018 15:46

    Peter, die eerste foto is prachtig. Twee helden die de strijd aan gaan met zwerfafval. Heel dapper en goed dat jullie daarmee aan de slag zijn gegaan.

  4. Peter de Kock on december 2nd, 2018 11:10

    @Michael: dank je wel. Ik vijf jaar tijd veel mensen mogen ontmoeten dankzij dit ‘zappen’ en samen mooie momenten mogen beleven.

Laat je reactie achter!