Als je dochter ongelukkig is

Geplaatst op 24 februari, 2017 

Wat doe je als vader als je merkt dat je dochter veel te hard werkt en ongelukkig is? Voorzichtig zeggen dat ze eens wat minder moet werken? Of dat ze wat beter voor zichzelf moet zorgen? Of misschien een voorzichtig pleidooi dat van het leven genieten toch ook wel belangrijk is?

De meeste vaders zouden iets in deze geest tegen hun dochter zeggen. Er zullen er ook een aantal zijn die niets zeggen, zo van: ze is een volwassen vrouw, het is haar leven, ze doet ermee wat ze zelf wil.

Één vader kiest voor een wel zeer onorthodoxe aanpak: Winfried Conradi. Als hij merkt dat zijn dochter Ines alleen maar werkt, werkt en werkt verzint hij de personage Toni Erdmann. Met pruik, een nepgebitje en een verhaal dat hij consultant en coach is, duikt Toni op in het leven van Ines om dat met nog meer verhalen en verzinsels en humor eens flink op z’n kop te zetten.

Ik zag de film vandaag in ons Oosterhoutse filmcafe samen met veel te weinig anderen. Het was een lange zit, inclusief pauze van half elf tot half twee. Het eerste deel van de film ontwikkelt zich maar traag, dat je denkt: wat een V.S. Film. Vage Shit dus. Maar dan is daar ineens Toni Erdmann en weet je dat je naar een verhaal zit te kijken dat werkelijk alle kanten op kan.

Ik vond het een lief prachtverhaal en zou zelf een vader als Winfried Conradi best willen maar liever nog (lees: makkelijker nog) iemand willen kennen met zo’n vader.

Ik was voorbereid op een onverwachts einde en dat kwam nog onverwachtser dan ik had gedacht. Op de fiets terug naar huis was ik vooral geraakt ook vader te zijn van een dochter. Ik zou nu niet weten wat ik zou doen als zij later ongelukkig is. Misschien de blablabla zoals de meeste vaders zouden doen maar ja, ik heb nu Toni Erdmann gezien en ken nu een andere strategie…..

Een goed weekend allemaal.

Bewaard onder Films, vaderschap

Tags: , ,

Reacties

6 Reacties to “Als je dochter ongelukkig is”

 1. Walther on februari 25th, 2017 09:51

  Kinderen zijn het grootste goed, de beste nalatenschap wat je de wereld bieden kunt. Geen megalomane projecten, geen ideologische visie.. anders dan het project en de visie die je in je kind stopt. Maak van je kind een beter mens dan je zelf ooit zijn kunt en je hebt de grootste gift gegeven die je geven kan.

 2. Peter de Kock on februari 25th, 2017 16:35

  @Walther: Wat zeg je dat mooi, dank je wel. Ik kan ook zeer onder de indruk zijn als ik zie hoe warm en sociaal kinderen met elkaar kunnen omgaan.

 3. Petra on februari 25th, 2017 14:07

  Nog mooier: je kunt haar nu al de tools meegeven – en dat doe je ook volgens mij – om te genieten: lekker spelen, creatief bezig zijn, jezelf niet verloochenen en vooral haar enthousiasme en nieuwsgierigheid niet dimmen bijvoorbeeld. Alles begint nu al. Ze hoeft helemaal niet ongelukkig te worden! 🙂

 4. Peter de Kock on februari 25th, 2017 16:38

  @Petra: Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, bedankt voor de reminder die ook meteen weer een soort van geruststelling is.

 5. Huub Koch on september 6th, 2018 22:25

  Hahaha, lijkt me – ondanks dat voorkomen beter is dan genezen – toch een grappige film en een lichtelijk bezopen strategie om weer contact met je dochter te krijgen… maar ja, pappa heeft het er zelf naar gemaakt…

  Soms is je kroost laten gaar koken in de soep van het leven ook geen slecht idee, trouwens.

  Fijne ochtend, middag, avond, nacht.

 6. Peter de Kock on september 7th, 2018 16:49

  @Huub: Bedankt voor de tip 🙂 Ik zag deze film onlangs ook nog op tv en ik moet je bekennen: ik vond ‘m weer vermakelijk. Goed weekend Huub.

Laat je reactie achter!