Soms moet je een probleem juist wel groter maken

Geplaatst op 19 november, 2016 

Problemen moet je niet groter maken dan ze zijn want doe je dat toch, dan kom je al gauw terecht in machteloosheid en laat je je leven door het probleem. Not good.

Op het blogje ‘Voordat de eerste steen door de lucht vliegt…..‘ kreeg ik onder andere als feedback dat ik het probleem van de vernielingen aan het voormalige pand van de wijkbibliotheek, onderdeel maak van een groter probleem. De vraag was: helpt dat?

In dit geval wel want door de vernielingen in verband te brengen met de leefomgeving komen er ineens een heleboel deeloplossingen in beeld.

Iets soortgelijks doet zich voor bij het probleem dat zwerfafval heet. Ik ken mensen die vinden dat we vooral diegenen moeten aanpakken die het blikje of flesje op straat flikkeren. Kun je doen ja, je daar op richten. Pakkans nihil en je maakt jezelf blind voor al die andere factoren (en dus tevens oplossingen!) die een rol spelen zoals de statiegelddiscussie, de rol van de verpakkings- en frisdrankenindustrie, bezuinigingen op het onderhoud van de openbare ruimte, veranderende eet- en drinkgewoonten, beleid en regelgeving en ook maatschappelijke ontwikkelingen.

Dus ja, soms is het echt nodig een probleem groter te maken om het te kunnen oplossen.

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

2 Reacties to “Soms moet je een probleem juist wel groter maken”

  1. Petra on november 20th, 2016 12:35

    Blijf gericht op de beste uitkomst, focus op de ideale situatie, stel je een schone wereld/straat voor en je versnelt het hele proces! 🙂

  2. Peter de Kock on november 20th, 2016 15:31

    @Petra: Bedankt voor de reminder, altijd goed en welkom.

Laat je reactie achter!