Toekomstbestendig

Geplaatst op 27 mei, 2016 

Na acht en een half jaar bloggen hoef ik geen oude blogjes terug te lezen om te weten dat toekomstbestendigheid niet bestaat.

Veel blogjes zijn al lang achterhaald door nieuwe inzichten en ervaringen. Een aantal spartelt nog maar ook die zullen verliezen van wat in normale mensentaal ontwikkeling heet.

Ja, als mens ontwikkelen we ons, in de breedte en in de diepte. Sommig oude interesses boeien me nog maar amper en op andere interesses is alweer zoveel nieuws gestapeld dat ik me soms zelf verbaas over wat ik er vroeger over schreef.

Dat proces gaat maar door en maar door en maar door. Volgens jaar zal alles weer anders zijn en het jaar daarna weer. Bloggen helpt je daar aan te herinneren. Niet dat dit droevig is of zo, integendeel. Het is eigenlijk een soort feestje. Kijk, daar stond ik toen, nu sta ik hier. Jeu, wat is er veel gebeurd….

Dus nee, ik heb nog geen enkele toekomstbestendige blog geschreven. Nou ja, wat ik blog over het opruimen van zwerfafval, dat is toch wel toekomstbestendig? Nee, ook dat is niet toekomstbestendig . want ooit is alles weer schoon met of zonder ons als mensheid.

Toekomstbestendig vind ik een raar woord. Het klinkt een beetje alsof de toekomst iets is waartegen we bestand moeten zijn, alsof het over een vijand gaat, We kunnen meeveren met de toekomst en er het beste van maken maar de constante is steeds deze: verandering. We zijn er niet tegen bestand en dat is juist mooi.

Maar goed, geloof jij wel in toekomstbestendigheid? Voorspel me dan de komende vijf minuten…

Goed weekend allemaal.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

8 Reacties to “Toekomstbestendig”

 1. Henny Bos on mei 28th, 2016 00:31

  Lao tse zei 500 jaar voor Christus:
  ‘Plan uw hele dagen vol en er is geen enkele kans op leven’
  Naar mijn mening een toekomstbestendige uitspraak

 2. Peter de Kock on mei 28th, 2016 21:44

  @Henny: Zoals ik zei: voorspel mij dan de komende 5 minuten.

 3. Henny Bos on mei 29th, 2016 01:41

  Lao tse voorspelde de 2500 jaren die op hem volgden, hoe bedoel je 5 minuten bovendien is dat niet toekomstbestendig maar toekomstvoorspelling, voor veel mensen is dat: Meer van hetzelfde

 4. Peter de Kock on mei 29th, 2016 12:30

  @Henny: wat ik bedoel te zeggen is dat je pas kunt zeggen dat iets toekomstbestendig is als je de toekomt ook kent.

 5. Alice on mei 28th, 2016 07:12

  Herkenbaar

 6. Rob Alberts on mei 28th, 2016 08:02

  Fijn weekend!

  Vrolijke groet,

 7. Daan de tekenaar on mei 30th, 2016 12:40

  Daarmee is je blog een mooie herinnering hoezeer je gegroeid bent en hoeveel er nog kan veranderen in je toekomst. De toekomst voorspellen kan alleen als je jezelf vastlegt aan allerlei sociale en mentale kettingen, zo wil je niet leven.

 8. Peter de Kock on mei 30th, 2016 20:15

  @Daan: Zeker, en ook een oefening in empathie. Zo van: jee, daar vloog ik wel een beetje uit de bocht of zo….

Laat je reactie achter!