Het beste wat we kunnen

Geplaatst op 15 mei, 2016 

Deze blogpost wordt misschien wel een beroerd stukje tikwerk en toch is het de beste blogpost die ik op dit moment kan tikken.

Iedereen oordeelt, hardop of in stilte, maar iedereen doet het. Aan de basis van al die oordelen ligt de aanname dat we beter kunnen dan we doen en dat anderen beter kunnen dan ze doen.

In haar boek ‘Rising Strong’ draait Brené Brown het om: mensen doen het beste wat ze kunnen. Het leven wordt gemakkelijker als je ervan uit gaat dat mensen het beste doen wat ze kunnen.

Ze komt tot dit inzicht tijdens een sessie met haar therapeute waarin ze vertelt over een pijnlijke ervaring.

De meest compassievolle mensen hebben met elkaar gemeen dat ze duidelijke grenzen hebben en die ook respecteren, ervan uitgaan dat anderen het het beste doen wat ze kunnen, en vragen om wat ze nodig hebben.

Ik deed dat anders, vertelt Brené haar therapeute. Ik ging ervan uit dat mensen niet het beste deden wat ze konden en daarom veroordeelde ik ze waardoor ik constant tegen teleurstelling vocht. Maar dat was makkelijker dan grenzen stellen. Grenzen stellen is lastig als je steeds maar leuk gevonden wilt worden, als je een pleaser bent die altijd makkelijk, leuk en flexibel wil zijn.

Ik vond dit het mooiste inzicht van haar boek omdat het zo ontzettend veel doet in onze relatie met onszelf en met anderen. Het verandert alles.

Bewaard onder Boeken

Tags: , , , , ,

Reacties

2 Reacties to “Het beste wat we kunnen”

  1. Daan de tekenaar on mei 18th, 2016 10:09

    Uitgaan van het goede en daar geen oordeel aan geven. Iedereen doet zijn best, vooral voor zichzelf, anderen kan je niet veranderen, wel hoe je anderen ziet en hoe je dat jouw gevoel laat beïnvloeden. Toch botst dat nog regelmatig, blijft lastig.

  2. Peter de Kock on mei 18th, 2016 20:55

    @Daan: helemaal met je eens. Ik zou wel eens een week zonder oordelen willen meemaken, ervaren hoe dat is. Een dag is ook al goed.

Laat je reactie achter!