Kleine stapjes die groots uitpakken: René Rövekamp

Geplaatst op 13 april, 2016 

Vorige week woensdagavond een presentatie van René Rövekamp over het geheime recept tegen de plastic soep en de dag erna een presentatie van Emily-Jane Lowe-Townley over leven zonder afval. Een intrigerend 1-2-tje deze twee presentaties en niet alleen omdat het allebei over afval ging.

Het geheime recept tegen de plastic soep

René Rövekamp organiseerde in Udenhout een try out van een presentatie die hij namens stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) en de Plastic Soup Foundation op scholen wil gaan geven. Samen met zo’n 30 andere fanatieke zwerfavalopruimers was ik één van de gelukkigen deze try out te mogen bijwonen.

Plastic Soep presentatie René Rövekamp (1)

Rechts René Rövekamp

Zwerfafval, we zien het overal, dag in dag uit. Een deel van al dat zwerfafval komt via sloten, kanalen en rivieren in zee terecht waar het uiteenvalt in steeds kleinere stukjes en daarbij als een spons toxische stoffen uit het water opneemt. Die plastic deeltjes komen via vogels en vissen in onze voedselketen terecht waar het wordt opgeslagen in het menselijk vetweefsel. Via moedermelk worden deze stoffen weer doorgegeven aan de volgende generatie. Het gaat om een enorm groot probleem want iedere seconde komt er 250 kilo plastic in zee bij. Terwijl je deze blog leest zijn er al weer duizenden kilo’s bij gekomen.

Een probleem waar je makkelijk moedeloos van kunt worden maar na een vakantie in Kroatië waarbij René voor het eerst kennis maakt met een strand vol plastic en en ook zelf letterlijk in de plastic soep zwemt, gaat hij mede door persoonlijke omstandigheden zwerfafval opruimen: niet het zwerfafval VAN een ander maar VOOR een ander.

Het geeft hem een goed gevoel om zwerfafval op te ruimen en behalve dat het enorm nuttig is, ga je meer van de wereld zien, ook hele mooie dingen en je ontmoet mooie mensen en zijn voorbeeld zet een heleboel anderen aan hetzelfde te gaan doen.

Maar natuurlijk moet ook die kraan dicht, die 250 kilo plastic die elke seconde in zee terecht komt. Statiegeld is een hele goede prikkel om te voorkomen dat mensen zwerfafval weggooien en als ze het toch doen blijft het niet lang liggen.

René is inmiddels betrokken bij grote projecten zoals de plastic Madonna, het maken van een 12 meter lang beeld volledig gemaakt van plastic zwerfafval, maar ook bij kleinschalige activiteiten zoals #zwerfie: elke dag één stukje zwerfafval opruimen, daar een foto van maken en delen via social media.

De term #zwerfie is bedacht door Henk Vrugt, een gouden vondst want het aantal mensen dat dagelijks een stukje zwerfafval opruimt is er enorm door gegroeid. Als 25% van alle mensen elke dag een #zwerfie raapt maken we in korte tijd de hele wereld schoon.

Plastic Soep presentatie René Rövekamp (2)

Dat geheime recept ben jij

We kunnen de aarde vernietigen maar ook redden. Er is geen reserve aarde. Doe iets kleins en doe het elke dag.

Informatie, persoonlijke verhalen, aangrijpende videofragmenten en gepassioneerde reacties na afloop maakten deze avond tot een indringende ervaring.

Meer weten over René Rövekamp? Je kunt hem vinden en volgen via

Twitter: @renerovekamp en @zwerfie013
Web: www.stichtingklean.nl
Facebook: www.facebook.com/zwerfie
#Zwerfie – All we need is a helping hand!

Omdat ik tijdens de presentatie van René live verslag deed via Twitter, kwam er ook meteen reactie terug. Zoals over het statiegeld: multinationals willen dat niet zo werd er opgemerkt.

Maar wij kunnen kiezen welke producten we wel en welke we niet kopen, daarmee kunnen we ook invloed uitoefenen. Ook hierop kwam antwoord: was het maar zo makkelijk.

Natuurlijk snap ik dat allemaal wel en ik denk dat hier precies de kern zit van wat René ons heeft willen duidelijk maken: doe iets kleins want het kan groots uitpakken. René bedankt.

Bewaard onder Inspiratie

Tags: , , ,

Reacties

11 Reacties to “Kleine stapjes die groots uitpakken: René Rövekamp”

 1. Rene Rovekamp on april 13th, 2016 22:18

  Wat een eer, bedankt voor dit blog!

 2. Peter de Kock on april 13th, 2016 22:28

  @René: Het begon bij jouw uitnodiging… Was ook leuk dat Hanneke en Bibi van de gemeente Oosterhout erbij waren, zo komt je gedachtegoed ook op het gemeentehuis terecht.

 3. Rene Rovekamp on april 13th, 2016 23:16

  Zeker, en van de 20 andere gasten uiteraard?

 4. Peter de Kock on april 14th, 2016 20:43

  @René: Maar natuurlijk, soms reageer ik iets te veel pro-Oosterhout 🙂

 5. Kleine stapjes die groots uitpakken: René Rövekamp | Zwerfafval coach on april 13th, 2016 22:34

  […] Bron: Kleine stapjes die groots uitpakken: René Rövekamp […]

 6. Huub Koch on april 13th, 2016 23:02

  Yep! Fijn stuk Peter! Het zijn de kleine dingen die het doen.

 7. Peter de Kock on april 14th, 2016 20:39

  @Huub: Precies, dank je wel. Derek Sivers vertelt hier precies hetzelfde. Dus start now.

 8. Rob Alberts on april 14th, 2016 09:43

  Mooi blog!

  Vriendelijke groet,

 9. Peter de Kock on april 14th, 2016 20:43

  @Rob: Dank je wel weer.

 10. Walther on april 15th, 2016 12:22

  Mooi stuk weer Peter. Goed bezig. Ook met de #zwerfie foto’s.

 11. Peter de Kock on april 15th, 2016 21:28

  @Walther: Dank je wel, #zwerfie is echt wel iets geworden op Twitter, zoveel mensen die eraan meedoen. Wat echt niet fijn voelt zijn die blikjes en flesjes midden in het bos met geen afvalbak in de buurt. Daar kun je dan op dat moment weinig mee. Goed weekend Walther.

Laat je reactie achter!