Bangmakende energiemannetjes

Geplaatst op 25 maart, 2016 

Ze boften maar die twee energiemannetjes want ik had gisteren net de VPRO Tegenlichtdocumentaire ‘Doorbraak van duurzaam‘ gezien.

Ze waren een flinke berg gas- en elektriciteitsmeters aan het overladen in een kleine vrachtwagen toen ik kwam aanlopen. Ze noemden dat ‘oude’ energiemeters want ze hadden deze vervangen door van die smart energiemeters die op afstand kunnen worden uitgelezen.

Ik zeg dat ik het niet zo op al die smart spullen heb en noem als voorbeeld een recent bericht over een smart thermostaat die op hol is geslagen.

Ik heb al vijf jaar zo’n smart energiemeter en heb nog nooit een probleem gehad. Je mag zo’n nieuwe meter twee keer weigeren en daarna moet je ervoor betalen. In 2022 zijn ze trouwens voor iedereen verplicht dus ook voor jou. Aldus het energiemannetje dat al die meters heeft vervangen.

Alleen als je zonnepanelen hebt kun je beter zo lang mogelijk je oude energiemeter houden want die draait terug als je energie aan het net levert, die smart energiemeters doen dat niet.

Goh, lekker smart.

Hebben jullie de VPRO Tegenlichtdocumentaire over duurzame energie gezien? Nee? Nou, 2022 zou wel eens heel anders kunnen uitpakken dan jullie denken.

En noem als voorbeeld die man in Utrecht die zijn zonnepanelen heeft vervangen door nieuwe die zo’n hoge opbrengst hebben dat hij meer  energie opwekt dan hij nodig heeft. Deze man heeft bedacht om het overschot aan energie op te slaan in de accu’s van elektrische auto’s en deze energie op een zwaar bewolkte dag weer te gebruiken om het tekort aan energie in huis aan te vullen. Waar blijft in dit verhaal het energiebedrijf met al die smart energiemeters? Hallo beste energiemannetjes, in 2022 hebben we misschien wel helemaal geen energiemeters meer nodig.

Met 2022 laat ik me niet bang maken. Als er iets is om niet bang voor te zijn dan is het wel de toekomst.

Goed Paasweekend allemaal.

Bewaard onder Verhaaltjes

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “Bangmakende energiemannetjes”

 1. Rob Alberts on maart 27th, 2016 19:48

  In 2022 duurt het nog 1 jaar tot mijn pensioenleeftijd. En zelfs dat is niet meer zeker.

  Mijn energiemeters komen van voor 1975, maar van net na de autoloze zondag.

  Terugkijken is altijd makkelijker, maar vooruitkijken kost meer moeite. Een scherp oog heb ik ook niet meer.

  Jij hebt er weer een mooi blog van gemaakt.

  Zomertijd, wintertijd, dit weekend vind ik het weer maar guur. Toch wens ik jou een vrolijke Pasen toe.

  Vriendelijke groet,

 2. Peter de Kock on maart 27th, 2016 21:59

  @Rob: bedankt en voor jou ook nog een fijne Pasen. 2022 klinkt als ver weg maar dat is het niet, er kan nog heel veel veranderen tot het zover is. Misschien dat ik de beide heren in 2022 weer tegen kom. Staan ze weer energiemeters in te laden maar dan niet omdat ze zijn vervangen maar omdat ze niet meer nodig zijn.

 3. Daan de tekenaar on maart 29th, 2016 10:37

  De techniek gaat snel, wie weet inderdaad waar we over zes jaar staan, zelfvoorzienend zijn zou mooi zijn, onafhankelijk van vage energie markten met ondoorzichtige prijsconstructies. De huidige energiecentrales draaien tegenwoordig met twee man personeel. De verkoop afdeling echter met een heel leger aan colpoteurs en telefooncentrales die overuren draaien. Slimme meters verplichten, maar maak ze dan ook echt slim inderdaad. Die zonnepanelen komen over een paar jaar ook op mijn dak, met accus en al.

 4. Peter de Kock on maart 29th, 2016 20:39

  @Daan: Ik snap wel dat die bedrijven vooruit willen kijken maar ze kijken vooruit langs de bekende paden. De toekomst is niet hetzelfde als het verleden + 1. In plaats van een slimme meter heb ik liever een slim huis dat alles zelf opwekt wat het nodig heeft.

 5. Walther on april 3rd, 2016 14:05

  Uiteindelijk heb je smartmeters nodig om je eigen centrale goed te kunnen beheren dus dan ontkom je er nog niet aan 😉

  Alleen de manier van “Smart” zijn is dan waarschijnlijk anders dan.

 6. Peter de Kock on april 3rd, 2016 20:34

  @Walther: Ach ik weet niet, er kan nog zoveel veranderen voor het 2022 is. Misschien heb ik tegen die tijd flink wat m2 zonnepanelen op het dak en de buren ook en hebben we die onderling gekoppeld. Ik zie de heren van het energiebedrijf graag komen. En weer gaan 🙂

Laat je reactie achter!