Majestueuze aftakeling

Geplaatst op 2 september, 2015 

In het voorjaar word je als zaadje in de grond van de buurtmoestuin gestopt. De grond is erg arm  maar je doet je uiterste best er vocht en voedingsstoffen uit te halen.

De meeste zaadjes redden het niet maar jij, samen met nog enkele anderen, wel.

Zonnebloem 1

Je groeit hard en al snel ben je met je prachtige en grootse bloem een welkome plek voor bijen en hommels.

Zonnebloem 2

Als de herfst in aantocht is en jij het beste en mooiste hebt gegeven, vloeien langzaam de krachten uit je mooie lijf weg. Je kunt de zwaartekracht niet langer trotseren en je zomerse kleuren maken plaats voor stemmige herfsttinten. Majestueus takel je af.

Zonnebloem 3

Je hoort ze wel, die voorbijgangers: ‘Het ziet er niet uit‘. Maar dat ligt niet aan jou hoor mooie zonnebloem. Stadsmensen snappen de natuur niet, die willen alleen groei en bloei zien en ook maar alleen als die recht en strak is als een liniaal. Mensen zijn ook bang om zelf af te takelen en jij herinnert ze eraan dat aftakeling nu eenmaal bij het leven hoort.

Sommigen willen dat je uit de grond wordt gerukt en verdwijnt. Misschien gebeurt dat ook maar niet door mij. Ik ga je laten staan en geef je alle tijd om op je eigen tempo neer te zakken op aarde. Diezelfde aarde zal jou liefdevol in zich opnemen en op het plekje waar jij hebt gestaan zal de grond volgend jaar weer een stukje vruchtbaarder zijn.

Bedankt schoonheid.

Bewaard onder Verhaaltjes

Tags: , , , ,

Reacties

4 Reacties to “Majestueuze aftakeling”

 1. Rob Alberts on september 2nd, 2015 22:26

  Een rij Topinamboer staat te groeien op mijn volkstuin.
  Zusje of broertje van de zonnebloem.
  Geen bloemen, alleen maar blad en stengels boven de grond.
  Niemand ziet er de schoonheid van.

  Maar komende winter ga ik weer experimenteren met de lekkere aardperen uit de grond.

  Smakelijke groet,

 2. Peter de Kock on september 3rd, 2015 22:38

  @Rob: Afgelopen zondag hadden we met een groep mensen een rondwandeling over een terrein waarvan de gemiddelde voorbijganger zou zeggen dat het vol onkruid staat. Twee natuurgidsen vertelden ons de prachtigste verhalen over wat we zoal zagen. We keken en we keken en we keken nog beter en wat we zagen werd steeds mooier. Veel succes en plezier met je volkstuin, geweldig zo’n stukje grond waar je van alles kunt verbouwen en uitproberen.

 3. Petra on september 2nd, 2015 23:13

  Wouw, vorige week gelezen van Vincent van Gogh, dat hij moest doorwerken met het schilderen van zonnebloemen, want voor je het wist… In Kroller Muller. Hij heeft ook de verwelkte zonnebloemen geschilderd. Nog iets minder ver dan die op jouw foto.

 4. Peter de Kock on september 3rd, 2015 22:39

  @Petra: Dank je wel. Het klopt, ook ik was verrast door de snelheid waarmee deze bloemenreus ging transformeren nadat ie in bloei had gestaan.

Laat je reactie achter!