Klein is rijk

Geplaatst op 20 augustus, 2015 

We hebben best wel wat problemen in de wijk waar ik woon. Zwerfafval is er daar eentje van, op sommige plekken is het werkelijk vies, echt vies.

Wereldwijd is dit zwerfafvalprobleem helemaal een nachtmerrie om je bijna machteloos van te voelen. In je eigen wijk, buurt of straat is het te behappen, of rondom je eigen huis. We hebben er in de wijk sinds deze week weer iemand bij die gaat meehelpen met het opruimen van zwerfafval. Het omdenken van machteloosheid naar eigen macht begint in je eigen wijk.

Klein is rijk (1)

Gisteren kreeg ik van een imker uit de wijk een potje honing afkomstig van een bijenvolk in onze wijk. Die bijen hebben misschien wel voedsel gekregen van de bloemen die we dit jaar zo massaal hebben gezaaid op een braakliggend terrein aan de rand van de wijk. Bloemen, de mensen die de bloemen zaaiden, de bijen, de imkers, allemaal uit eigen wijk.

We hebben in de wijk ook een buurtmoestuin. At ik toch vandaag aardappelen uit onze eigen wijk! En lekker hoor. Aan de grond toevertrouwd en verzorgd door iemand uit de wijk. En wat er over is delen we met elkaar.

Klein is rijk (2)

Krijgt iemand uit de wijk een prachtige serie boeken. Die gaan dan via de minibieb de wijk in.

Klein is rijk (3)

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

De wereldproblemen lossen we er niet mee op maar ook de oplossing daarvan begint ergens in het klein in onze eigen straat, buurt en wijk. Begin klein want klein is kansrijk, klein is rijk.

 

Klein is rijk (4)

Meer over onze wijk lees je op onze wijkblog.

Bewaard onder Mening

Tags: , , , ,

Reacties

4 Reacties to “Klein is rijk”

 1. Rob Alberts on augustus 21st, 2015 05:17

  Mooie voorbeelden.

  Vriendelijke groet,

 2. Peter de Kock on augustus 21st, 2015 10:14

  @Rob: En weer bedankt Rob.

 3. Daan de tekenaar on augustus 25th, 2015 11:00

  Niet dat we wereld problemen uit het oog moeten verliezen, maar dit is wel waar het eigenlijk altijd al ligt: verbeter de wereld begin bij jezelf en je directe omgeving.

  Als je om je heen kijkt zijn er genoeg initiatieven, maar vaak is het maar een klein groepje dat werkelijk iets doet, als het in de buurt al zoveel afhangt van een enkeling, hoe klein is de groep dan die zich om de wereld problemen bekommert?

 4. Peter de Kock on augustus 28th, 2015 22:15

  @Daan: ik zat me afgelopen week nog te bedenken hoe raar het eigenlijk is om ons zorgen te maken over dingen waar we geen invloed op hebben. En ja, uit die enorme brei van zorgwekkende dingen toch een klein dingetje pikken wat je wel zelf kunt veranderen, wat je zegt.

Laat je reactie achter!