Eerst eten! Maar wat dan?

Geplaatst op 28 mei, 2015 

In de stad waar ik woon is voor mensen die er geboren en getogen zijn ‘Eerst eten!‘ een legendarische uitspraak.  Er zit een historisch verhaal aan vast, dat vind je hier.

Aan ‘Eerst eten!‘ wordt van alles opgehangen om te benadrukken dat Oosterhout een bourgondische stad is waar het goed toeven is (en het is hier ook best goed toeven hoor).

Maar ik ga die ‘Eerst eten!‘ toch even iets minder bourgondisch inzetten.

Om te eten hebben we wel bijen nodig. Ongeveer een derde van wat we eten hebben we aan de bijen te danken. Als de bijen uitsterven heeft de mens nog zo’n vier jaar te leven.

Eerst eten! Maar wat dan?

Zonder bijen is ons bourgondisch bordje nog maar voor 2/3 gevuld. En kijk daar eens goed naar, pak gerust een microscoop. Wat zie je dan? Plastic! Ja, we zitten plastic te vreten. Zo’n 80% van de plastic soep is afkomstig van land. We kennen dit plastic als zwerfafval en het komt in onze voedselketen terecht.

Willen we onze kinderen en hun kinderen en hun kinderen ook laten genieten van ‘Eerst eten!‘, dan is het dringend nodig dat we de bijen helpen en dat we zwerfafval opruimen. Moeilijk is dat niet.

Bijen kun je helpen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ze over voldoende voedsel beschikken: bloemen. En zwerfafval opruimen doe je door elke dag één stuks zwerfafval van de straat op te pakken, het in de prullenbak te gooien en een ander vragen dat ook te doen.

Als we dat allemaal doen zijn er lekkere en gezonde bourgondische bordjes voor iedereen. En de gemeente doet ook mee toch? Zeker met zo’n slogan als ‘Eerst eten!

Bewaard onder Mening

Tags: , , , ,

Reacties

8 Reacties to “Eerst eten! Maar wat dan?”

 1. Jooper on mei 29th, 2015 19:40

  Het blijft een bijzonder fenomeen, dat sommige mensen alles maar op de grond mieteren. Uit gemakzucht, nonchalance of, nog erger, gespeelde coolheid. Bij mij voor de deur moet ik regelmatig meuk van de Mac of de Burger King oprapen. Ook een gevalletje’eerst eten’… Ik hoop dat je inspanningen resultaat hebben, ondanks dat het soms dweilen met de kraan open is. Overigens los van de nuttigheid vind ik bijen gewoon hele mooie diertjes 🙂

 2. Peter de Kock on mei 30th, 2015 22:25

  @Jooper: Over de Mac gesproken… Vanochtend zijn we in de wijk weer zwrfafval gaan opruimen. Dit keer in de buurt van de Mac. Kwamen we een tussen een aantal struiken zo belachelijk veel Mac-vuil tegen, dat ik de manager van de Mac ben gaan halen om eens mee te kijken. Sportieve kerel. Hij kwam mee en beloofde de boel te laten opruimen. Onwetendheid over de schadelijke effecten van plastic in het milieu speelt denk ik ook een rol. Of alle activiteiten effect hebben? Ik geloof nig steeds in een kantelpunt. En we zullen wel moeten, de consequenties van al dat vuil maar te accepteren zijn werkelijk te groot.

 3. Jooper on mei 31st, 2015 15:46

  Ik denk altijd maar: alle beetjes helpen. En voor veel mensen geldt dat hoe ouder ze worden, hoe meer ze inzien hoe mooi en belangrijk de natuur is, en dan wordt het steeds normaler om je rommel in een bak te gooien. Wat dat betreft is de vergrijzing misschien wel een zegen…

 4. Peter de Kock on mei 31st, 2015 22:27

  @Jooper: Zeker, uit een klein zaadje kunnen mooie grootse dingen voortkomen. En ik hoop ook dat respect voor de natuur in ons dna terecht komt, tot in elke cel.

 5. Rob Alberts on juni 8th, 2015 21:29

  Ik ben gek op eten, bijen, honing en bijenlinten.

  Zonnige groet,

 6. Peter de Kock on juni 9th, 2015 21:20

  @Rob: Pannenkoeken met honing eten, mjammmm, met uitzicht op de bloemen.

 7. Rob Alberts on juni 10th, 2015 11:04

  Eerder schreef ik over een heel smakelijk boekje.
  Een boek waar mee je de wereld rond en je buik rond kunt eten.

  https://robalberts.wordpress.com/2015/05/10/een-pannenkoekboekje-voor-oma-en-kleinkind/

  Smakelijke groet,

 8. Peter de Kock on juni 10th, 2015 21:08

  @Rob: Thx. Ik eet maar een enkele keer pannenkoeken maar als het gebeurt, dan met honing.

Laat je reactie achter!