Ik mis de gemeente van een jaar geleden

Geplaatst op 12 april, 2015 

November 2014 laat de gemeente weten heesters te gaan omvormen naar gras om te besparen op de kosten voor onderhoud. Later zal blijken dat het om 20% van alle heesters gaat, een flinke operatie.

Via Facebook vraag ik de gemeente om in mijn wijk de stukjes waar de heesters verdwijnen via een burgerinitiatief te mogen gebruiken voor het zogenaamde bijenlint: bloemen die als voedsel dienen voor de bijen. Via Facebook krijg ik geen antwoord. Dan maar per mail en dat leidt ertoe dat ik begin december aan tafel zit bij de gemeente.

Van de kant van de gemeente is weinig voorbereid, zo is er geen lijst met locaties die ik mag gebruiken voor het bijenlint. Er komen wel twee voorwaarden op tafel: het moet om aaneengesloten locaties gaan zodat er geen misverstanden ontstaan bij het maaien en de locaties mogen geen overlast opleveren voor de omwonenden.  Als voorbeeld van overlast wordt genoemd omwonenden met tuintjes die er last van hebben als het zaad van de bloemen in hun tuintjes terecht komt.

Met wijkbewoners gaan we aan de slag om geschikte locaties in kaart te brengen. Die vinden we. We maken foto’s en geven op plattegronden precies aan waar deze locaties zich bevinden. Alle ingediende locaties worden door de gemeente afgewezen met als reden dat we in de wijk geen bloemenmengsels mogen gebruiken omdat omwonenden, zo zegt de gemeente, daarover gaan klagen omdat ze dat als onkruid ervaren.

De gemeente komt met het tegenvoorstel zelf een aantal locaties aan te wijzen die we mogen gebruiken. Dat tegenvoorstel komt er niet want de gemeente besluit deze locaties zelf te gaan inzaaien.

We stellen de gemeente voor om op de locaties waar de heesters verdwijnen en waar gras voor in de plaats komt toch ten minste witte klaver in te zaaien als voedsel voor de bijen. Ook dit voorstel gaat van tafel omdat er gemiddeld 1x per week wordt gemaaid.

Een jaar geleden kreeg ik van de gemeente nog een kilo van zo’n bloemenmengsel om het bijenlint verder uit te rollen en nu mogen we het niet gebruiken. Je mag het wel gebruiken hoor, zegt de gemeente, alleen moet je voor draagvlak bij de omwonenden zorgen. Draagvlak? Wanneer hebben we voldoende draagvlak? Dat weet de gemeente zelf ook niet. Het antwoord is dat we dat zelf moeten aanvoelen.

En zo staan we sinds november nog met lege handen. Wel een hoop tijd en energie er tegenaan gegooid met nul resultaat. Nou ja, ik mag wel één locatie gebruiken waar de heesters verdwijnen omdat we er geen bloemenmengsel gaan inzaaien maar omdat we er samen met een hoveniersbedrijf vaste bijenplanten gaan planten. Of ik dan wel even een onderhoudscontract willen tekenen met daarin de verklaring dat als het onderhoud niet voldoet aan de normen van de gemeente, de gemeente alles op mijn kosten mag weghalen.

En dan nu terug naar een jaar geleden.

We vroegen de gemeente om in de wijk een grasveld te mogen omvormen tot bijenlint. Dat mocht. Geen contract en we kregen van de gemeente nog advies en gereedschap om dit te realiseren.

We vroegen ook een ander grasveld te mogen omvormen tot buurtmoestuin. Ook dat mocht. En ook zonder contract en ook met advies van de gemeente hoe dit aan te pakken. Oh ja, en ook nog met twee vrachtwagens vol met compost toe.

Wat is er in een jaar tijd veel veranderd bij de gemeente. Waar is die gemeente gebleven met durf en enthousiasme? Waar is die gemeente gebleven die ons duwtjes in de rug gaf? Wat is er gebeurd dat de angst voor klagende omwonenden de dienst uitmaakt?  Wat is er gebeurd dat lekker samenwerken plaats heeft gemaakt voor onderhoudscontracten?

Zijn het de verkiezingen geweest? Of de transities waar de gemeente de handen aan vol heeft? Zeg het maar…

Ik mis de gemeente van een jaar geleden.

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

4 Reacties to “Ik mis de gemeente van een jaar geleden”

 1. Leo on april 13th, 2015 08:34

  Ik heb wel een idee hoe dat komt. Wanneer ben je in de Bunthoef?

 2. Peter de Kock on april 13th, 2015 17:18

  @Leo: lijkt me leuk je weer eens te spreken. Ik bel of mail je binnenkort.

 3. Petra on april 13th, 2015 10:25

  Is het een idee om een plaatselijke journalist in te schakelen die dat eens in kaart gaat brengen en uit gaat zoeken?

 4. Peter de Kock on april 13th, 2015 17:22

  @Petra: Over het bijenlint heb ik nog een afspraak uitstaan met een journaliste, denk dat dit meer beschrijvend wordt dan onderzoekend.

Laat je reactie achter!