Stemmen en invloed uitoefenen

Geplaatst op 1 april, 2015 

De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen was niet best maar desondanks stond ik in de rij te wachten om mijn stem te kunnen uitbrengen.

Met mijn telefoon in de hand stond ik te wachten en zag hoe achter twee lange tafels een stuk of drie mensen zaten om een formuliertje in ontvangst te nemen, de data ervan te controleren, om een paspoort te vragen, de data daarvan weer controleren, ergens een vinkje zetten om aan het einde van deze handmatige lopende band een stemformulier te overhandigen. Aan de andere kant van het stemlokaal zat weer iemand anders om om erop toe te zien dat alles op de juiste manier in de stembus verdween.

Ik vond het contrast tussen dat stuk high-tech in mijn hand en wat er aan handelingen achter die tafels plaatsvond wel erg groot. Het voordeel van wachten is dat je dan over dingen gaat nadenken waar je misschien nooit aan denkt zoals over invloed uitoefenen.

Ik weet niet precies hoe lang ik daar in de rij heb gestaan maar terwijl ik daar stond kon ik met mijn telefoon invloed uitoefenen. Met een heleboel mensen kon ik delen wat ik wilde, ze om hulp vragen en/of samen met ze in actie komen of plannen daarvoor maken.

En dan sta je even later in het stemhokje met een rood potlood een vakje in te kleuren.

De toekomst van het uitoefenen van invloed ligt niet bij dat rode potlood maar bij het gebruik van dat stukje high-tech.  Zei ik toekomst? Sorry, foutje. Ik had er tijdens het wachten al meer invloed mee kunnen uitoefenen dan met dat potlood.

Bewaard onder Mening

Tags: , , ,

Reacties

5 Reacties to “Stemmen en invloed uitoefenen”

 1. René Reimer on april 1st, 2015 22:38

  Dat je stemcomputers kunt manipuleren met ‘dat stukje toekomst’ is jou bekend?

 2. Peter de Kock on april 1st, 2015 22:50

  @René: Klopt. Misschien dat daar technische oplossingen voor komen. Stemmen in de zin van iemand kiezen die ons verrtegenwoordigt heeft voor mij geen toekomst omdat we onszelf wel kunnen vertegenwoordigen. Hoe dat er precies uit gaat zien? Geen idee maar we bewegen wel in die richting. Interessant is dat er bijvboorbeeld apps zijn zoals Loomio om met grote groepen mensen beslissingen te nemen. Allemaal nog vrij pril maar de beweging is er.

 3. Daan de tekenaar on april 2nd, 2015 11:05

  Er zijn al genoeg manieren om het manipuleren van stemcomputers tegen te gaan, de blockchain technologie die voor de Bitcoin is gebruikt kan ook worden ingezet om een transparant en waterdicht systeem te maken voor het vergaren van stemmen.

  Maar stemmen zijn enkel cijfertjes en statistieken, die zeggen niets over wat er werkelijk leeft en speelt. Dat doe je door rond te kijken, in je buurt, in je land. Wat wordt er op twitter verteld, wat bloggen de mensen zoal. Je moet geen stemmen tellen maar een gedegen onderzoek doen naar wat leeft, niet door te vragen, maar door te kijken, te observeren en te lezen wat er wordt gezegd.

 4. Peter de Kock on april 2nd, 2015 20:41

  @Daan: Mooie aanvulling over de technologie, bedankt. Ik volg sinds kort het project ‘de thermometer van Stichtse Vecht’, een nieuwe manier om te monitoren wat er werkelijk in een gemeenschap speelt. Het is zeker niet het ei van Columbus maar wel samen met heel veel andere experimenten op dit gebied de opmaat naar hoe we in de toekomst samen beslissingen nemen.

 5. De thermometer Stichst Vecht in het nieuws | Antwoord voor overheden on mei 4th, 2015 15:17

  […] nog een korte reactie van Peter de Kock op zijn blog over nieuwe tecnogie end e manieren hoe burgers meer invloed kunne […]

Laat je reactie achter!