Goud schijten voor eigenwaarde

Geplaatst op 17 februari, 2015 

Misschien wel het meest confronterende boek ooit gelezen: Requiem For A Species van Clive Hamilton.

Ik heb het nog lang niet uit maar het gaat over klimaatveranderingen: Why we resist the truth about climate change. Ik heb me daar nooit zo mee bezig gehouden, wel met het milieu en zorg voor het milieu maar niet met de impact van ons gedrag op de klimaatveranderingen.

Niet een boek om vrolijk van te worden, wel eentje om juist wel te lezen, al is het maar een paar bladzijden per keer want meer kan ik niet tot me nemen.

Bladzijden vol cijfers scan ik vlug. Percentages CO2, temperatuurstijgingen en formules over de impact van de groei van ons bruto binnenlands product op de groei van de CO2 uitstoot zijn voor mij wat abstract, iets wat ik niet echt kan pakken.

Maar als ik dan bijvoorbeeld lees dat we steeds vaker boeken en coaches nodig hebben om ons leven weer op orde te krijgen omdat we letterlijk en figuurlijk verzuipen in de spullen die we niet nodig hebben, als ik lees hoe we steeds meer externe opslagruimte huren om al die spullen in op te slaan die we ooit kochten maar niks mee doen, dan komt het binnen. We zien het niet eens meer als extremen maar als normaal.

Of toch…

In the area of hyperconsumerism the urge to satisfy any desire has reached sublime levels. It is now possible to buy capsules filled with 24-carat gold leaf which, when swallowed, make your excrement sparkle. Created by the New York designer Tobias Wong, the gold pills are promoted as a signifier of exess and a means of ‘increasing your self-worth’ (….).
Clive Hamilton

Ik heb me laten vertellen dat vooral de eerste hoofdstukken een shockeffect hebben. Dat hebben ze zeker.

Bewaard onder Boeken

Tags: , , ,

Reacties

2 Reacties to “Goud schijten voor eigenwaarde”

  1. Michael Minneboo on februari 18th, 2015 14:00

    Heftig, Peter. Je ziet steeds meer dat de uitwassen van het kapitalisme grote schade toebrengt aan de wereld, het milieu en de mens. Gisteren zag ik een aflevering van Het Groot-Brittannië van waarin de oud-burgemeester van Londen zijn stad laat zien. Vooral het extreme verschil tussen arm en rijk kwam aan de orde. Dat een Amerikaans bedrijf een huizenblok opkoopt en opeens de huur met 200 pond verhoogt bijvoorbeeld. En dat mag allemaal.

  2. Peter de Kock on februari 18th, 2015 15:38

    @Michael, Ja, pijnlijk allemaal. En tegelijkertijd zie ik een proces van de terugkeer naar de menselijke maat, een proces dat niet zelden botst met partijen die alles bij het oude willen laten.

Laat je reactie achter!