Het nadeel van wijkeigenaarschap

Geplaatst op 21 november, 2014 

Je loopt langs een auto en ziet een deuk in het portier. Hey een deuk en je loopt door.

Je loopt langs je eigen auto en ziet een deuk in het portier. WTF, een deuk, welke asshole heeft dat gedaan?. Je wordt boos, je bloeddruk stijgt, kijkt om je heen of de dader nog te zien is, gaat naar de politie, vult papierwerk in, controleert of de verzekering dit dekt, gaat met de auto naar de garage en laat de auto netjes herstellen en kijkt voortaan 10x per uur of je auto nog onbeschadigd buiten staat.

Er ligt een wereld van verschil tussen een auto en jouw auto. Auto’s kun je totaal onverschillig voorbijlopen maar jouw eigen auto…..

Met de wijk is het net zo. Ik wil graag dat mensen weer eigenaarschap ervaren en uitoefenen over hun eigen straat, buurt en wijk. Maar, zo merk ik zelf, als dat eigenaarschap zich eenmaal in je begint te settelen kun je nooit meer onverschillig door je eigen straat, buurt of wijk kunt lopen. Als je er iets ziet dat echt niet spoort, kun je niet anders dan in actie komen. Gewoon doorlopen en niks doen is onmogelijk geworden en de aandrang om in zo’n geval iets te ondernemen is net zo krachtig als de aandrang naar ademhalen als je net iets te lang onder water zwemt.

Niet altijd even leuk en toch kan ik het iedereen aanbevelen. Goed weekend allemaal.

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

4 Reacties to “Het nadeel van wijkeigenaarschap”

 1. Elly on november 21st, 2014 23:10

  Zeer herkenbaar!

 2. Peter de Kock on november 21st, 2014 23:30

  @Elly: dan ben jij ook ‘besmet’ door het virus 🙂

 3. Daan de tekenaar on november 24th, 2014 12:10

  Mijn auto had al een deuk in het portier toen ik hem kocht. Mijn buurt ziet er ook zo uit, toch liep ik laatst door de buurt, als je dan spontaan wordt aangesproken door de leerlingen van je tekenklasje en ze je netjes meester noemen en ze je deel laten zijn van hun wereld, dan voelt dat goed 🙂

 4. Peter de Kock on november 24th, 2014 19:04

  @Daan: Waarschuw me als ze je om handtekeningen vragen 🙂 Serieus: mooie gebeurtenis Daan.

Laat je reactie achter!