Is het centrum wel het hart van de stad?

Geplaatst op 13 november, 2014 

In discussies over het overhevelen van voorzieningen uit de wijken naar het centrum van de stad, zie ik deze regelmatig voorbijkomen: het centrum is het hart van de stad. En de conclusie die daaraan wordt verbonden is dat het hart van de stad ook centraal de voorzieningen van die stad herbergt.

Ik wil daar best even in meegaan: de stad als lichaam met het centrum als hart.

Een gezond lichaam is meer dan alleen een gezond hart. Aan een gezond hart beleef je weinig plezier als de andere organen niet gezond zijn. Hersenen, darmen, longen, lever en nieren om er maar een paar te noemen, ze zijn allemaal nodig voor een gezond lichaam.

Voor een gezonde stad geldt hetzelfde: zo’n stad heeft niet alleen een gezond centrum nodig maar ook gezonde wijken. Samen vormen centrum en wijken de stad. Het is net als het menselijk lichaam een ondeelbaar geheel.

Het overhevelen van voorzieningen van de wijken naar het centrum doet de stad als geheel geen goed. Stel je voor dat je waardevolle voedingstoffen uit je organen weg zou halen ter eer en glorie van je hart. Moet je alleen de bloedsomloop naar één van je handen maar eens flink afknellen en je komt snel te weten wat dat doet met je algeheel welbevinden.

Het hart staat ook symbool voor liefde. Een stadshart dat voorzieningen uit de wijken wegslurpt is vooral met zichzelf bezig en dat is weinig liefdevol. Een echt hart wil dat het alles en iedereen goed gaat, ook met de wijken.

Dus of een centrum wel het hart van de stad is?  Alleen als het hart voor de gehele stad heeft.

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

10 Reacties to “Is het centrum wel het hart van de stad?”

 1. Elly on november 13th, 2014 22:28

  SAMEn maken we de stad, vanuit de geschiedenis is Markt het hart, van waaruit een stad groeit. In het hart liggen de centrale voorzieningen, met alle voor en nadelen. In de wijken woont men.

 2. Peter de Kock on november 13th, 2014 23:07

  @Elly: dat kinkt voor mij als een hart dat probeert te kloppen in een dood lichaam.

 3. Michael Minneboo on november 14th, 2014 15:03

  Scherp opgemerkt, Peter!

 4. Peter de Kock on november 14th, 2014 16:43

  @Michael: Bedankt. Helaas gaat de politieke sloop van de wijken hier gewoon door. Gemeenteraadsleden die niet eens in die wijken wonen nemen beslissingen over die wijken die voor de mensen die er wonen pijnlijk zijn. Democratie heet dat.

 5. Michael Minneboo on november 16th, 2014 10:28

  @Peter: Politici zijn een plaag, geen oplossing.

 6. Peter de Kock on november 16th, 2014 12:32

  @Michael: Ik denk dat het het systeem is dat niet spoort.

 7. Michael Minneboo on november 16th, 2014 13:06

  @Peter: Wordt het systeem niet bepaald door politici en ambtenaren?

 8. Peter de Kock on november 16th, 2014 20:20

  @Michael: voor mij is het systeem iets groters, iets dat voortkomt uit hoe we generaties lang zijn gepropgrammeerd met allerlei regels.

 9. Daan de tekenaar on december 9th, 2015 09:05

  Als Oosterhout zich als gemeente ergens druk om moet maken is het wel het gemis van een station, dat is wat ze steekt en het maakt dat de stad niet meer mensen van buiten aantrekt, aan de andere kant is dat voor de bewoners zelf een zegen, de stad is er een van de bewoners en niet voor de dagjesmensen of de middenstand, juist dat maakt het extra pijnlijk dat ze de wijken waar de meeste mensen wonen zo aan het uithollen zijn en zo veel steken in een stadshart, het zou juist andersom moeten, zorg dat mensen zich door de wijken bewegen, verspreid bibliotheken, winkelcentra, zorg dat men zich thuis voelt in iedere wijk zodat ook iedere wijk mee telt in de beleving van de stad.

 10. Peter de Kock on december 9th, 2015 11:44

  @Daan: Over een dikke twee jaar zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. Als jij jezelf verkiesbaar stelt stem ik op jou. Even serieus: ik denk dat de veranderingen waar veel mensen naar verlangen niet van de politiek gaan komen maar van de mensen zelf. 31 raadsleden die beslissen over een stad van 55.000, ik blijf dat een achterhaald concept vinden.

Laat je reactie achter!