Zelf een bibliotheek beginnen

Geplaatst op 26 september, 2014 

Er komt een kamer vrij in je huis, bijvoorbeeld omdat je kinderen gaan studeren en op kamers gaan wonen maar de reden doet er eigenlijk niet toe. Dus ineens komt er een kamer vrij en dan?

Weet je wat? Je begint er gewoon een bibliotheek! Een echte bibliotheek met heel veel mooie boeken die je gratis kunt lenen zonder dat je lid hoeft te worden, met een gezellige tafel waar je kunt zitten en lezen, waar je ook heerlijke espresso kunt drinken en waar je met de eigenaresse over boeken kunt praten en meer van die dingen waar je blij van wordt.

Zo’n bibliotheek bestaat, hier in Oosterhout aan de Rulstraat nummer 42: Serendipity boekuitleen.

Vanmiddag was ik er samen met Fabiola en Günter die helemaal uit Middelburg waren gekomen voor het verhaal over de buurtmoestuin en voor de mooiste boekenplekken van Oosterhout.

Over Serendipity had ik via Twitter al gehoord en stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om er eens te gaan kijken. Dat werd vanmiddag. Middenin een woonstraat, in je eigen huis, een echte bibliotheek. En wat voor eentje! Een plek die iedereen wel zou willen in zijn/haar straat.

Buiten staat een ‘Free Little Library‘, een schattig klein kastje waar iedereen een boek uit kan halen en een ander boek in kan stoppen. Een schattig klein kastje, dat is het ook, maar ook een symbool van de vernieuwing die door de stad trekt. Oosterhout is  zich aan het vernieuwen en wel van onderop, door initiatieven zoals Serendipity. Voor wie het wil zien ontstaat er een nieuw ragfijn weefsel door de stad dat alles doet veranderen.

Serendipity 3

 

Serendipty 1

 

Serendipity 4

 

Serendipity 2

 

Serendipty 5

Bewaard onder Boeken, Fotobloggen, Mening

Tags: , , , ,

Reacties

10 Reacties to “Zelf een bibliotheek beginnen”

 1. Michael Minneboo on september 27th, 2014 12:10

  Mooi initiatief, Peter. Mensen die boeken met elkaar delen, die hun huis openstellen voor andere lezers. Hartverwarmend!

 2. Peter de Kock on september 27th, 2014 23:40

  @Michael: Ja, dat is echt geweldig. Thx. Meteen als je die ruimte binnenstapt voel je dat je middenin iets moois staat. Het heeft voor mij ook iets van overvloed waar mensen terecht kunnen die geen middelen hebben boeken te kopen of om lid te worden van de gewone bibliotheek. Maar dit gaat veel nog verder, dit gaat over wijken en buurten weer omvormen tot gemeenschappen.

 3. Annemarie Verbunt on september 29th, 2014 13:01

  Als liefhebber van boeken en mooie plekjes, gaat mijn bloed sneller stromen bij het lezen van deze prachtige tip! Daar wil ik naartoe!! Wat een geweldig initiatief, heel mooi in deze tijd. De mensen achter Serendipity verdienen een pluim (dus die ga ik een keertje brengen ;-)) Bedankt dat je dit deelt Peter.

 4. Peter de Kock on september 29th, 2014 21:06

  @Annemarie: Dank je wel. Ik was zelf ook blij verrast en nog meer toen ik hoorde dat er in de Rulstraat nog meer mensen wonen die iets met dit inatiatief willen doen en er zelfs wordt gedacht om van de Rulstraat een bibliotheekstraat te maken. Ik heb er niet op gelet of je er met de rolstoel gemakkelijk binnenkomt.

 5. Michael Minneboo on september 29th, 2014 15:48

  @Peter: Ja precies! Mensen die weer zelf dingen ondernemen, niet meer afhankelijk zijn van ‘officiele’ instanties. Prachtig!

 6. Peter de Kock on september 29th, 2014 21:08

  @Michael: Verandering van onderop is zoiets moois. Net als verandering van binnenuit.

 7. Rob Alberts on mei 18th, 2015 20:09

  Ik twijfel om bij mijn voordeur ook zo’n bibliotheekkastje te maken.

  Het idee spreekt mij erg aan.

  Vriendelijke groet,

 8. Peter de Kock on mei 19th, 2015 17:37

  @Rob: Ik denk dat het erg leuk kan zijn, heb er zelf ook wel zin in. Ook een mooie methode boeken die maar in de kast staan in roulatie te brengen.

 9. Toos on maart 14th, 2017 22:50

  Gewoon doen.
  Het is errug leuk.
  Ik heb zelf ook een minibiebje naast onze voordeur sinds 2015.

  Gr van
  Tooskes minibieb
  Maarheeze

 10. Peter de Kock on maart 15th, 2017 11:49

  @Toos: wat leuk, ik zie die schattige boekenkastjes steeds vaker. Fijn dat er op die manier steeds meer gedeeld wordt.

  Groetjes, Peter.

Laat je reactie achter!