De ideebevalling

Geplaatst op 3 januari, 2014 

Een idee heeft tijd nodig om tot ontwikkeling te komen. Een idee heeft een eigen timing, je moet aanvoelen wanneer de tijd rijp is ermee voor de dag te komen.  Doe je dat te snel, dan kun je de kans dat je anderen meekrijgt schade toebrengen.  Wacht je te lang, dan kan het idee aan kracht verliezen.

Geboorte geven aan een idee kan pijn doen. Het idee zelf, de conceptie ervan en het doen groeien, is heerlijk. Lekker vanuit de luie stoel het idee in beelden zien, in woorden horen of in muziek.  Maar dan: de geboorte. Dat is werken om het idee op aarde neer te zetten zodat ook anderen het kunnen ervaren.  Dat roept vragen op, twijfel: krijg ik het wel net zo mooi op aarde als ik het in beelden heb gezien? Wordt het wel geaccepteerd en begrepen?

En daar wil ik soms te snel vanaf, van die pijn en onzekerheid. Dan wil ik het idee te snel lanceren terwijl het nog niet tot volle rijping is gekomen. Een premature ideebevalling kan best levensvatbaar zijn maar het is zoveel beter het idee zelf te laten aangeven dat het eruit wil, dat het er klaar voor is.

En of het geaccepteerd en begrepen wordt? Als je dat zelf doet komt de rest vanzelf.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , , , ,

Reacties

7 Reacties to “De ideebevalling”

 1. Petra on januari 4th, 2014 22:00

  🙂

 2. Huub Koch on januari 6th, 2014 21:39

  Er is ooit een mooi boek over dat proces geschreven. In co-creatie trouwens. Handboek voor Hemelbestormers. Heb er nog aan meegewerkt. http://www.bol.com/nl/p/handboek-voor-hemelbestormers/1001004002416946/ 2e hands het goedkoopst.

 3. Peter de Kock on januari 7th, 2014 18:40

  @Huub: Mooie leestip, thx. Nog een specifieke tip voor wie in de fase ‘waar ben ik aan begonen’ verkeert? 🙂

 4. Huub Koch on januari 9th, 2014 23:06
 5. Peter de Kock on januari 11th, 2014 22:30

  @Huub: Prachtig. Ik denk dat ik het begrijp en anders moesten we maar eens rond een echte open haard.

 6. Huub Koch on januari 12th, 2014 15:38

  Is rond echte kaarsjes ook goed? Voor het geval je het nog niet mocht begrijpen… 😉 En ook als je het wel begrijpt trouwens. 😀

 7. Peter de Kock on januari 12th, 2014 16:48

  @Huub: als het druipkaarsen zijn is het ook goed 🙂

Laat je reactie achter!