Het nationale hitteplan werkt: er is hitte

Geplaatst op 2 augustus, 2013 

Als ik ’s morgens vroeg op een terras tegenover de bushalte op mijn bus naar Aken wacht, wijst de thermometer een stukje verderop al 29 graden aan.  ‘Als dit klopt gaan we vandaag de 40 graden halen’ zeg ik tegen de barmevrouw en bestel koffie.

Ik zit hier heerlijk in de schaduw. Koffie, boek, dagboekschrift, zonnehoed en zonnebril, ik amuseer me wel. Dat boek is  een tegenvaller. Omdat ik zo enthousiast was over ‘Ventoux’ van Bert Wagendorp heb ik ‘De Renner’ van Tim Krabbé meegenomen op motorvakantie, een klassieker. Maar als ik na een paar bladzijden in de gaten krijg dat het boek tot aan het einde doorgaat zoals het begint, denk ik terug aan de middelbare school. Je had toen van die typische boeken die je voor Nederlands las en die je deden zweren om na je diploma nooit meer literatuur te lezen. Had ik ‘De Renner’ toen gelezen, dan had ik misschien ook een eed in die richting afgelegd maar ik las ‘De Vuilnisroos’ van Ben Borgart en ben dankzij dit boek blijven lezen. ‘De Renner’ heeft natuurlijk wel klasse, al is het alleen maar dat je er niet aan kunt ontkomen volledig in het hoofd van de renner te kruipen en met hem mee te fietsen.

10:24 uur: 32 graden
Ik schreef dat ik op de bus naar Aken zit te wachten, dat is helemaal niet waar. Die bus rijdt vier keer per uur en ik heb pas een afspraak in Aken om één uur vanmiddag. Ik zit hier gewoon heerlijk te genieten. Als dit wachten is, dan wacht ik graag nog heel lang en heel vaak en heel veel.

10:45 uur: 35 graden
Die afspraak in Aken is met M die ik een paar jaar geleden heb leren kennen via het bloggen. Ik ben blij dat we dit keer in Aken afspreken in plaats van in Kerkrade. Als de VVV van Kerkrade meeleest: doe iets aan die markt in jullie stad want wat is me dat een afschuwelijk saai plein zeg.

11:10 uur: 37 graden
Als dit zo doorgaat ben ik nog voorzichtig geweest met mijn schatting van 40 graden. Ik ben blij dat ik de motor op de camping heb laten staan. Als ik mijn been even uit de schaduw in de zon manoeuvreer, voel ik hoe heet het al is.

11:25 uur: 39 graden
We zijn de lichaamstemperatuur gepasseerd. Dit is een dag om al je overbodige herinneringen, pijn, verdriet en boosheid te laten verdampen. Zweet het allemaal maar uit.

11:40 uur: 40 graden
Nog niet zo lang geleden voorspelden weerdeskundigen dat de zomer van 2013 de zomer zonder zomer zou worden. Een lesje in nederigheid als de realiteit de deskundigheid verslaat knock-out slaat. En ook in dankbaarheid voor een zomer die uitbundig zomert. Het nationale hitteplan heeft gewerkt: er is hitte.

11:56 uur: 41 graden
Tijd om de bus van 12:05 uur naar Aken te nemen.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags:

Reacties

6 Reacties to “Het nationale hitteplan werkt: er is hitte”

 1. Daan on augustus 2nd, 2013 12:53

  De Vuilnisroos stond ook op mijn lijst,

  what i talk about when i talk about running is ook wel een aardig boek die in het hoofd kruipt van een triatlon renner, mijn exemplaar al weggegeven 🙂

 2. Peter de Kock on augustus 2nd, 2013 16:46

  @Daan: Ik vond de Vuilnisroos het beste boek dat ik toen gelezen heb. De literaire kanonnen zoals Mulish en Hermans konden mij niet in vervoering brengen, Ben Borgart wel.

 3. Petra on augustus 2nd, 2013 13:14

  Beautiful:

  “We zijn de lichaamstemperatuur gepasseerd. Dit is een dag om al je overbodige herinneringen, pijn, verdriet en boosheid te laten verdampen. Zweet het allemaal maar uit.”

  Kunnen we vandaag mooi weer doen!

 4. Peter de Kock on augustus 2nd, 2013 16:47

  @Petra: precies, deze blog past goed bij het weer vandaag. Kunnen we mooi de laatste restjes met het zweet afvoeren.

 5. Michael Minneboo on augustus 2nd, 2013 19:06

  Peter, ik geniet erg van de blogposts over je reis. Zo rijden we in gedachten een stukje met je mee…Of in dit geval: zitten we in gedachten naastje op een terrasje en drinken we een kopje koffie. 🙂

 6. Peter de Kock on augustus 2nd, 2013 20:29

  @Michael: dank je wel. Dan maak je binnenkort een mooie rit door het Moezeldal 🙂

Laat je reactie achter!