We missen het mooie van wat we lelijk vinden

Geplaatst op 15 juli, 2013 

Soms hoor je een verhaal en is de eerste reactie om het maar even op afstand te houden. Zo van: dit gaat toch niet over mij.

Ik kom in contact met veel van die verhalen, vooral via social media. Ik kan ze niet allemaal dichtbij laten komen want dan word ik gek. Dan gaat mijn ‘cirkel van invloed alarm af’ en scroll ik snel verder.

Maar er zijn verhalen waar je echt beter even voor kunt gaan zitten. Het korte verhaal van Dustin Hoffman over zijn vrouwenrol in Tootsie bijvoorbeeld:

Nu kun je nog steeds zeggen: dit gaat toch niet over mij.

Ik dacht: ik doe het eens op een andere manier. Hoe kan ik dit verhaal juist wel heel erg dichtbij laten komen?  Ik stelde me het volgende voor:

Dat ik vader ben van een dochter waar ik zielsveel van hou. Ze groeit op en elke dag ontdek ik meer van hoeveel moois zij te bieden heeft. Er is alleen een probleem: ze voldoet niet aan de ongeschreven wetten van de schoonheidsidealen en wordt daarom door anderen genegeerd.

Als je een dochter hebt is het nu ontzettend gemakkelijk om het verhaal van Dustin Hoffman heel dichtbij te laten komen. En dan kun je niet meer zeggen: dit gaat toch niet over mij.

Schoonheidsidealen? Dan missen we het mooie van wat we als gevolg van hersenspoeling lelijk vinden.

Bewaard onder Persoonlijk, vaderschap

Tags: , ,

Reacties

8 Reacties to “We missen het mooie van wat we lelijk vinden”

 1. Michael Minneboo on juli 15th, 2013 17:58

  Niet dat ik meteen op ieder woord van Dustin of jou zout wil leggen, Peter, maar…. Ik heb het fragment van de week ook voorbij zien komen en in het begin dacht ik: Die Dustin heeft gelijk! Toen dacht ik dat er in zijn verhaal een vreemde vooraanname zit, namelijk dat als je mooi bent, heb je eigenlijk niets interessants te zeggen en wie lelijk is wel. Of zie ik zijn verhaal nu te zwart-wit?

 2. Peter de Kock on juli 15th, 2013 20:02

  @Michael: Wat ik eruit heb gehaald is de vraag ‘Hoeveel interessante vrouwen spreek ik/jij niet aan alleen omdat ze niet aan bepaalde schoonheidsidealen voldoen?’. Dat is volgens mij waar het om gaat naast het feit dat wat we mooi vinden het resultaat is van brainwashing.

 3. Rozemarijn on juli 15th, 2013 21:04

  Wél aandacht hebben voor ‘mooi’, en niet of veel minder interesse in ‘niet-mooie’ vrouwen, grijpt natuurlijk terug naar een van de oerbehoeften van de mens: zich succesvol voortplanten. Een symmetrisch uiterlijk, in de juiste verhoudingen uitgevoerd, suggereert een gezonde, vruchtbare vrouw. Inmiddels ligt onze verhuizing uit de grotten en leemhutten alweer even achter ons westerlingen, dus de connectie wordt niet zo snel meer gemaakt. De voorkeur voor uiterlijk mooie vrouwen bleef echter. En hoe intelligent en ontwikkeld een minder mooie vrouw ook is, het blijft voor haar kwetsend: de snel afgewende blik van een man die eerst dacht dat er iets aardigs onder dat lange haar te zien was, of haar schijnbare onzichtbaarheid dan wel minderwaardigheid wanneer een andere vrouw die “geslaagder” uit de verf is gekomen wél wordt aangesproken/sneller en vriendelijker wordt geholpen/wél wordt aangenomen. En nee, dat gaat, in tegenstelling tot wat de algemene gedachte lijkt te zijn, niet over met het klimmen der jaren. Dank, Peter, voor het feit dat je hier aandacht aan besteedt, en mijn complimenten voor de invalshoek die je koos. Zo wordt het inderdaad voor velen in één keer duidelijk.

 4. Peter de Kock on juli 15th, 2013 21:25

  @Rozemarijn: Dank je wel. Ik ben toevallig het boek ‘Romantic relationships – the greatest arena for spiritual & emotional growth’ aan het lezen van Robert burney. Hij doet daarin een voor mij zeer geslaagde poging om wat wij tegenwoordig als man en vrouw zien, te ontdoen van alle dysfunctionele programmeringen. Het onderwerp is bijna te groot om te bevatten. Zoveel van wat we in eerste instantie als ‘normaal’ beschouwen is dat juist niet. Het goede nieuws is dat er steeds meer informatie beschikbaar is, dat steeds mee mensen hun wonden helen en daarmee bijdragen aan leven dat meer in balans is, niet alleen balans tussen het mannelijke en vrouwelijke maar ook met de planeet waarop we leven.

 5. Michael Minneboo on juli 16th, 2013 18:07

  @Peter: Ik heb niet het idee dat ik gebrainwashed ben als het om mijn schoonheidsideaal gaat. Ik zie vaak genoeg reclames hangen met fotomodellen die iets aanprijzen en ik heb helemaal niets met dat schoonheidsideaal wat daaraan ten grondslag ligt.

 6. Peter de Kock on juli 16th, 2013 21:10

  @Michael: dat maakt me nieuwsgierig. Ik zet het op de agenda voor #BCM13, gaan we het bespreken en uittesten.

 7. Ingrid Greitemann on juli 17th, 2013 11:21

  Mooie blog! Ik had het filmpje een tijdje terug ook al op Facebook gezet! Nu zet ik jouw blog er ook bij! Ik vond het ontroerend!

 8. Peter de Kock on juli 17th, 2013 20:01

  @Ingrid: Dank je wel.

Laat je reactie achter!