Iedereen moet geweldloze communicatie leren

Geplaatst op 10 juni, 2013 

Ik moet altijd een beetje lachen om die dialogen in boeken over geweldloze communicatie.

Dan hebben er twee een conflict, bijvoorbeeld een vader en een zoon omdat de zoon met z’n studie wil stoppen en vader graag wil dat hij die studie afmaakt.  Allebei zitten ze vol oordelen over elkaar en delen die via een aantal 1:1 gesprekken met een bemiddelaar die geweldloze communicatie toepast.

Vader zegt dat z’n zoon een ongelooflijke stomme lul is als hij z’n studie stopt omdat hij daarmee z’n toekomst door de plee spoelt en de zoon zegt dat z’n vader een zielig kleinburgerlijk mannetje is dat denkt dat je alleen gelukkig kunt worden door veel geld te verdienen.

De bemiddelaar vertaalt de oordelen van de vader naar gevoelens en behoeften en legt die voor aan de zoon: je vader zegt dat hij heel veel van je houdt en dat hij behoefte heeft aan vertrouwen dat jouw keuzes jou een mooie toekomst brengen.

Het hart van de zoon die dit soort woorden nog nooit uit de mond van zijn vader heeft gehoord, smelt meteen: oh, zegt mijn vader dat, wat geweldig, ik heb het altijd al geweten maar het hem nooit horen zeggen, wat heerlijk dat ie het nou eindelijk eens zegt. En jawel hoor, hij maakt zijn studie af.

Maar vader heeft helemaal niet gezegd dat hij van zijn zoon houdt en dat hij behoefte heeft aan vertrouwen dat zijn  keuzes hem een mooie toekomst brengen. Wat vader heeft gezegd is dat  z’n zoon een ongelooflijke stomme lul is als hij z’n studie stopt omdat hij daarmee z’n toekomst door de plee spoelt.

Maar het wordt nog leuker want mensen die zo’n boek lezen zijn daar vervolgens zo verrukt en extatisch over dat ze vinden dat iedereen geweldloze communicatie moet leren en dat het op school een verplicht vak moet zijn.  Omdat ze  denken dat ze dan iedereen een stomme lul kunnen vinden en toch hun zin kunnen krijgen. Weet dat ik van jullie hou mensen maar dat dit niet de woorden zijn waarmee ik het heb gezegd.

Bewaard onder Communicatie

Tags:

Reacties

2 Reacties to “Iedereen moet geweldloze communicatie leren”

  1. Daan on juni 12th, 2013 09:18

    Zoon weet ook wel dat zijn vader wil dat hij goed terecht komt, dat hij zorgen uit, dat het zijn vader is en hoe vaak ze elkaar voor lul uitmaken ze toch het beste met elkaar voor hebben, maar frustratie moet eruit, de meest korte weg, de weg van de minste weerstand in je hoofd is die van de krachttermen, dat het in eerste instantie de frustratie van de ander losmaakt is denk ik alleen maar goed, dan is het er maar uit, kan je daarna opgelucht weer verder

  2. Peter de Kock on juni 12th, 2013 10:19

    @Daan: Het is natuurlijk wel zo dat als je je zorgen uit en je doet dat zonder oordelen, je beter gehoord wordt dan wanneer je een bak oodelen over een ander uitstort.

Laat je reactie achter!