Voorstellingsvermogen trainen

Geplaatst op 2 mei, 2013 

Ben je een vurig aanhanger van de monarchie? Stel je dan voor dat jij die mevrouw bent die dinsdag in Amsterdam een stuk karton omhoog hield met de tekst ‘Weg met de monarchie, het is 2013’. Wat gaat er op dat moment door je heen? Wat denk, hoop en verwacht je? Hoe voel je je?

Ben je een overtuigd republikein? Stel je dan voor dat je dinsdag in die mensenmassa stond te applaudisseren op het moment dat Willem Alexander zijn handtekening zette die hem tot koning maakte.  Wat gaat er op dat moment door je heen? Wat denk, hoop en verwacht je? Hoe voel je je?

Bewaard onder Actualiteit

Tags:

Reacties

10 Reacties to “Voorstellingsvermogen trainen”

 1. Daan on mei 2nd, 2013 16:23

  Wat ik als oranje liefhebber zou verwachten is dat we nu eindelijk weer een nieuwe vader des vaderland krijgen, die Nederland uit het slop weet te trekken, die met zijn aanwezigheid en lieve vrouw mensen weet te inspireren en als voorbeeld kan dienen voor zijn volk. Iemand die in moeilijke tijden zich uitspreekt en moed brengt, die in betere tijden deelt in onze vreugde.

  Eigenlijk hoop ik dat als republikein ook.

 2. Peter de Kock on mei 2nd, 2013 20:22

  @Daan: als één persoon zoiets kan, dan kunnen jij en ik dat ook. Ik denk dat ik dit serieus meen.

 3. Daan on mei 3rd, 2013 09:32

  @Peter: Een volk in beweging zetten gaat je als aangestelde Koning toch iets gemakkelijker af dan een individu, maar ik geef je gelijk, in wezen zit die kracht in ons allemaal, we kunnen mensen inspireren, gedachten delen en verkondigen. Verandering komt wel, alleen heeft het waarschijnlijk meer tijd nodig dan we in ons mensenleven kunnen ervaren, zelfs voor een koning.

 4. Peter de Kock on mei 3rd, 2013 11:02

  @Daan: ik denk even aan mensen als Gandhi en Martin Luther King. Geen koningen in de letterlijke zin van het woord maar groter dan de grootste koning als het om verandering gaat

 5. Johan on mei 3rd, 2013 11:30

  Peter schreef: “ik denk even aan mensen als Gandhi en Martin Luther King. Geen koningen in de letterlijke zin van het woord maar groter dan de grootste koning als het om verandering gaat”

  Daar ben ik het mee eens. Wij hebben als kuddedieren wel leiders nodig, maar dan wel ECHTE leiders en niet iemand die toevallig als zoon van de koning(in) automatisch leider wordt: dat zegt he-le-maal niets over zijn leiderschapskwaliteiten.

  Moeilije vraag: “Hoe komt het volk aan zijn werkelijke leider?”

 6. Peter de Kock on mei 3rd, 2013 11:36

  @Johan: bij discussies over leiderschap denk ik altijd terug aan een t-shirtje dat ik zag op het eerste popfestival dat ik lang geleden bezocht. Only sheep need a leader stond erop. En zelfs van die schapen ben ik niet zeker 🙂

 7. Johan on mei 3rd, 2013 11:43

  Een echte leider luistert naar zijn schapen. Zijn schapen zijn niet zijn bezittingen.
  Je noemde zelf Gandhi en King: zij waren er voor het volk. Zij hadden het algemeen belang voor ogen.
  Ook zorgt een echte leider voor zijn mensen (moeder Theresa).

  Ik zag laatst (tijdens een rondje hardlopen) een groep schapen schrikken en wegrennen. Tot de voorste bedacht dat ze wel weer terug konden. De rest volgde …

 8. Peter de Kock on mei 3rd, 2013 20:48

  @Johan: zoals ik het lees is het woord dienstbaarheid dan meer op z’n plaats.

 9. Rob Visser on mei 6th, 2013 15:26

  Een stap verder (of misschien voor anderen een stapje terug, lagere drempel): heb je een favoriete (voetbal)club, stel je dan voor hoe er gescoord wordt als de tegenstander in de aanval is. Stel je bent supporter van die tegenstander … dan juich je dus 🙂

 10. Peter de Kock on mei 6th, 2013 20:32

  @Rob: Ik denk dat dit een oefening is voor de vergevorderde gevorderden 🙂

Laat je reactie achter!