Hoge quotebaarheidsfactor

Geplaatst op 24 januari, 2013 

Al sinds ik ‘De Alchemist’ las, is hij mijn favoriete schrijver en las ik vrijwel al zijn boeken. Zijn laatste boek heet ‘Manuscript uit Accra’. Paulo Coelho is niet de allerbeste schrijver maar wel de populairste en voor velen de meest inspirerende.

En nu is er iets vervelends gebeurd want ik vind Manuscript uit Accra tegenvallen.

Het feitelijke verhaal is flinterdun, slechts een paar bladzijden eigenlijk, en de rest van het boek is gevuld met bespiegelingen over onderwerpen als veranderingen, schoonheid en de liefde. Bespiegelingen zoals hij die ook gebruikte in zijn veel leukere boek ‘De strijders van het licht’.

”Manuscript uit Accra’ heeft desondanks, of misschien juist daardoor, een bijzonder hoge quotebaarheidsfactor. Ik denk dat dit de reden is dat het boek me niet zo aanspreekt: het leest als een opeenstapeling van quotes. Deze bijvoorbeeld over eenzaamheid:

‘Want wie nooit alleen is kan zichzelf niet kennen. En wie zichzelf niet kent, zal de leegte gaan vrezen. Hoewel de leegte niet bestaat. In onze ziel is een gigantische wereld verborgen die erop wacht ontdekt te worden, een ongerepte kracht, maar zo nieuw en zo sterk dat we bang zijn om het bestaan ervan te aanvaarden. ‘

Paulo Coelho – Manuscript uit Accra

Ik vind deze quote best aardig, dat is het probleem niet. Het probleem is dat er teveel van dit soort wijsheden in het boek zijn gepropt en dat een leuk verhaal ontbreekt om ze te vertellen.

De doorsnee Coelho fan zal het niks kunnen schelen. Die koopt het boek en blogt en twittert zich een ongeluk aan alle quotes die hij/zij uit het boek haalt.  Maar de Coelho liefhebber hoopt dat de meester-verteller snel een nieuw boek schrijft. Met een verhaal.

Bewaard onder Boeken, Citaten

Tags:

Reacties

7 Reacties to “Hoge quotebaarheidsfactor”

 1. Sannah on januari 24th, 2013 16:20

  Wellicht tussen deze opeenstapeling van quotes zat er voor je gewoon te weinig ´nieuws´ tussen (en kunnen anderen daar nog wel wat mee).
  Als ik me zo juist uitdruk.

 2. Peter de Kock on januari 24th, 2013 19:54

  @Sannah: Dat ik er niet zo veel nieuws uit haal speelt ook maar het ontbreken van een lekker verhaal weegt zwaarder. En ja, er zullen genoeg mensen zijn die het boek prachtig zullen vinden. Als dit boek mijn eerste kennismaking met de man zou zijn geweest zou ik ook anders reageren.

 3. Jolande on januari 25th, 2013 17:00

  O jammer als ik dat zo lees.. ik ben ook een groot liefhebber van Paulo’s boeken.

 4. Peter de Kock on januari 25th, 2013 20:20

  @Jolande: Ik heb inmiddels gezien dat Paulo Coelho regelmatig blogs publiceert met daarin stukken uit dit boek. Als je wilt kun je ze lezen en als ze je aanspreken het boek gaan lezen.

 5. Jolande on januari 29th, 2013 16:41

  Okee bedankt Peter voor de tip.

 6. Rinskje on augustus 25th, 2013 14:33

  Klopt helemaal, ik heb al zijn boeken gelezen maar hierin ontbreekt het verhaal. De boodschap is wederom dezelfde. Ben eigenlijk op zoek naar een vergelijkbare schrijver, ik ben wel fan van dit genre boeken 🙂

 7. Peter de Kock on augustus 25th, 2013 17:30

  @Rinskje: Dan zijn we misschien extra benieuwd naar zijn volgende roman die hopelijk weer het niveau haalt van zijn vroegere werk. Een vergelijkbare schrijver? Jijzelf misschien? 🙂

Laat je reactie achter!