Oordelen is een feest

Geplaatst op 4 december, 2012 

Oordelen is een feest en om dat regelmatig te kunnen vieren hebben we daar in onze communicatie allerlei trucjes voor bedacht.

Stel je voor dat je met iemand samen bent en dat die ander ergens mee bezig is, bijvoorbeeld een boek lezen.  Om dan vanuit het niets te gaan oordelen is een mogelijkheid maar dan zal die ander al snel denken dat je flink chagrijnig bent en zich terugtrekken.

Nee, dat kan subtieler: je vraagt die ander naar een mening.  Mensen vinden het over het algemeen leuk om hun mening ergens over te geven, vooral als ze daartoe worden uitgenodigd met een vraag. Zodra die ander zijn/haar mening heeft gegeven grijp je je kans: oordelen, oordelen over die mening. Kun je lekker je feest vieren en het komt een stuk minder chagrijnig over.

Wat vind jij hier nou van? Geef gerust je zeer gewaardeerde mening, kan ik lekker feest vieren.

Lees ook: Nee is niet OK

Bewaard onder Communicatie

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “Oordelen is een feest”

 1. Daan on december 4th, 2012 10:16

  Nu zou je eigenlijk het reageer linkje moeten hernoemen naar ‘Oordelen’ 🙂

 2. Peter de Kock on december 4th, 2012 11:23

  @Daan: Misschien bij de volgende WordPress update 🙂

 3. Sonja on december 4th, 2012 13:19

  Het is zo ontzettend lastig om je te verplaatsen in een ander. Ik denk eerlijk gezegd soms serieus dat ik het beter weet. Ergens heb je (lees: ik) een bepaalde zekerheid nodig. Want als die er niet is, wat is er dan? Pfft, ik wil er liever maar niet te veel over nadenken want dan word ik gek…

  Over dat verplaatsen in de ander: wij kregen tijdens de ouderavond te horen dat onze jongste, van bijna 6, zich ‘moeilijk kan verplaatsen in een ander’. Ik kon het niet nalaten om op te merken: “Daar hebben sommige volwassenen zelfs nog last van.”

 4. Peter de Kock on december 4th, 2012 13:25

  @Sonja: Wat mij daarbij parten speelt is nieuwsgierigheid. Ik bedoel daarmee dat nieuwsgierigheid helpt om je in de ander te verplaatsen. Maar juist nieuwsgierigheid wordt, zo is mijn ervaring, in menig kinderleven in meer of mindere mate de nek omgedraaid door ouders die al die vragen van hun kind maar lastig vinden.

 5. Sonja on december 5th, 2012 09:18

  Peter: ik probeer me in de ander te verplaatsen maar mijn ‘ik’ speelt me daarbij altijd vroeg of laat parten. Misschien ook omdat ik te veel denk in ‘ik’ en ‘jij’. Misschien, denk ik wel eens, helpt het om te denken in ‘1’. Al het leven functionerend als 1 geheel. Maar dat vind ik eerlijk gezegd eng.

 6. Peter de Kock on december 5th, 2012 10:42

  @Sonja: wat ik daarover wel eens lees, en waar ik me wel in kan vinden, is dat om op te gaan in het 1 zijn, het eerst nodig is ondescheid te kunnen maken tussen mijn en dijn.

Laat je reactie achter!