Een betere wereld

Geplaatst op 3 december, 2012 

Sommige mensen denken dat de wereld beter is als iedereen geweldloos communiceert. Andere mensen denken dat de wereld beter is als iedereen zich bekeert tot geloof X,Y of Z.  Weer andere mensen denken dat de wereld beter is als iedereen stopt met vlees eten.

Wat mensen die een betere wereld voor ogen hebben met elkaar gemeen hebben, is dat ze denken dat de wereld beter is als iedereen doet wat zij doen. Alsof de wereld beter is als er minder verschillen zijn.

Als ik denk aan een betere wereld, dan denk ik in eerste instantie aan wereldvrede. Maar denk ik nou echt dat iedereen feest gaat vieren als er wereldwijd vrede is? Denk ik nou echt dat de dames en heren die in de wapenindustrie werken de wereld beter vinden als er overal vrede is? Of wat te denken van een wereld waarin iedereen gezond is?  Denk ik echt dat iedereen dan blij is? Denk ik nou echt dat er in de farmaceutische industrie een waanzinnig gejuich losbarst als iedereen gezond is?

Wat voor de één een betere wereld is, is dat voor de ander niet. Dat komt omdat er verschillen zijn. Misschien is een betere wereld gewoon de wereld waarin we nu leven.

Bewaard onder Mening

Tags: ,

Reacties

8 Reacties to “Een betere wereld”

 1. Alice on december 3rd, 2012 10:34

  Wij leven bij de gratie van de tegenstellingen.
  Als alles gezond en gelijk zou zijn verdwijnt de kleur en de uitdaging.
  Geweldloze communicatie is wel een belangrijk item.

 2. Sonja on december 3rd, 2012 10:55

  Mooi gezegd. Ik ben het met je eens.

  Mag ik beweren dat mensen worden gedreven door verlangens, een gevoel van niet-compleet zijn?

 3. Alice on december 3rd, 2012 14:51

  @Sonja, Ik denk dat je daar gelijk in hebt.
  Onze verlangens houden alles in beweging.
  Zou het anders te statisch zijn?

 4. Peter de Kock on december 3rd, 2012 19:03

  @Alice: ik vind verschillen soms mooi en soms een pittige uitdaging, bijvoorbeeld dat ik ineens met een schok tot de ontdekking kom dat iets wat voor mij heel vanzelfsprekend is, dat voor een ander niet is.

  @Sonja: Verlangens in de zin van onvervulde behoeften zorgen inderdaad voor beweging. Dat gebeurt door gevoelens die we, ten onrechte, als negatief ervaren. Zo zie ik het.

 5. Daan on december 4th, 2012 10:14

  Mijn wereld zou al beter zijn als ik iedere ochtend wat minder vroeg mijn bed uit hoef 🙂

  wereldvrede wensen is leuk als je Miss bent, maar niemand wil oorlog, gezond denkende mensen in ieder geval, er zijn altijd uitzonderingen. Toch, niemand die gezond bij verstand is wil daadwerkelijk een ander doden, niet naar een ander luisteren, een ander wat gunnen, we laten ons soms wat extreem uit over een ander, soms verliezen we onszelf, gaan te ver, overzien niet altijd wat de gevolgen kunnen zijn. Soms gaat het mis, maar iedereen weet dan dat het mis is, dat het zo niet hoort te zijn. Ook de mensen in de wapenindustrie.

  Of ik ben gewoon naïef 🙁

 6. Peter de Kock on december 4th, 2012 11:20

  @Daan: Maar dan is jouw wereld tijdens het weekend (uitslapen) al een betere wereld? Er zijn wel allerlei algemene opvattingen over wat een betere wereld is en natuurlijk hoort vrede daar ook bij. Maar wat volgens mij niet werkt is aan die vrede werken buiten jezelf. In vrede leven met jezelf, met wie je bent, wat je denkt, voelt, nodig hebt, droomt en verlangt, daar begint het volgens mij.

 7. Sonja on december 4th, 2012 13:14

  @ Peter: mee eens. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’

 8. Alice on december 4th, 2012 15:22

  @Sonja,@peter

  Ik onderschrijf dit voor de volle 200%!!!!!!!

Laat je reactie achter!