Alles moet leuk, snel en gemakkelijk zijn

Geplaatst op 27 november, 2012 

In helaas alweer de laatste podcast van Brene Brown over haar boek ‘Daring Greatly‘ vertelt zij over ouderschap. Wat mijn aandacht trok was iets dat zij vertelt over ‘hard werken’:

‘We have this culture of scarcity right now where no one feels like they are enough. But at the same time I think, what I have seen in a lot of kids (….) is this pervasive everything should be fun, quick and easy. And if it’s not fun, fast and easy than either it’s not worth it or I am not smart enough or good enough to be doing it because it is hard for me. And what I think the culture shifted away from is hard work. I think what we’ve come to really admire like in reality television, we’ve come to admire celebrity and fame that in no way was earned.’

Bron: daring great read-along #8

Ik herken het en zie het ook terug in spirituele kringen waar wel wordt gezegd dat als je ergens hard voor moet werken, je niet bent afgestemd op de juiste energie, de juiste vibratie en dat je de ‘law of attraction’ niet op de juiste manier toepast. Misschien is dit wel allemaal waar maar ik ga het pas geloven als ik iemand die dit soort dingen zegt over water heb zien lopen.

Bewaard onder Citaten

Tags: ,

Reacties

13 Reacties to “Alles moet leuk, snel en gemakkelijk zijn”

 1. Antoinette on november 27th, 2012 12:22

  Op de een of andere manier Peter schrijf jij over onderwerpen waar ik op wil reageren 😉
  Zelf heb ik me ook een tijdje bezig gehouden met de L.O.A. .. gewogen en te “licht” bevonden. Waar het bij al die soort cursussen, workshops en boeken omgaat is a wannabelieve voor wannabees en wannahaves.
  Het hele circus brengt miljarden in het laatje van de trainers en schrijvers, omdat (hoe vreemd???) blijkbaar niemand in staat is om kennelijk in de goeie energie te komen en jahoor.. dat komt alleen maar dichterbij door de volgende cursus (liefst meerdaagse) ..
  Het is een van de grootste zwendels in de spiriwiri wereld..
  Maar goed.. dat is mijn mening na onderzoek van jaren bij mezelf en al die anderen die ik heb zien ploeteren met het “afstemmen op de juiste (wat is juist?? ) energie.
  Hoezo.. niet hard werken.. ??
  😉

 2. Peter de Kock on november 27th, 2012 21:03

  @Antoinette: Het eigenaardige van deze blogpost is dat ik hem schreef nadat ik een flink aantal video’s van Esther Hicks had bekeken waarin zij ‘Abraham’ channelt en het over de vortex of creation heeft. Stap in die vortex en het gebeurt allemaal vanzelf is Abraham’s boodschap. Ik had ecnt een aantal video’s nodig voordat ik die boodschap kon toelaten. En net toen ik er een beetje enthousiast over werd hoorde ik de podcast van Brenene Brown waarin zij een cultuur schetst met een taboe op hard werken. Ik raakte in verwarring. Zoals ik het nu zie zit er best wat waarheid in dat vortex of creation vehaal. De psychologie kent het fenomeen ‘flow’, als ik in een flow zit terwijl ik blog of gitaar speel, gaat het inderdaad haast vanzelf, hoef ik geen weerstand te overwinnen wat erg fijn voelt. Maar het harde werk waar Brene Brown op doelt, is emotioneel werk zoals thuis met je gezin praten over kwetsbaarheid en schaamte en werken aan wat zij noemt ‘shame resilience’. Dat is hard werk, emotioneel werk.

 3. Antoinette on november 27th, 2012 21:23

  Ik begrijp je verwarring..
  Zelf heb ik niet zoveel met het koppel Hicks.
  Die flow.. die ken ik ook zeker..
  Het mooie is dat dat inderdaad helemaal vanzelf gebeurt.. wanneer je “zelf” helemaal vergeet.. Geen “zelf” (of een “ik”) die iets “doet” maar wordt gedaan door Het Leven.. Dit is al een heel oud begrip vanuit de Uppanisads en Veda’s
  Wat bij de zgn NewAge aanhangers gebeurt is dat er stiekem toch een “ik” bij betrokken is die iets doet.. Wij zijn 1 en dus creeer ik mee als cocreator.. Maar in die eenheid .. doet het individu helemaal niets meer.. omdat die wegvalt ..Er is nl niemand meer die iets doet.. Dus de claim om in eigendom nemen van prestaties, succes of wat dan ook valt vanZelf weg..

  De laatste jaren ben ik daarom erg gecharmeerd van de visie volgens Nondualiteit..

  http://www.nondualiteit.nu/

  En ja.. emotioneel zullen we (wie aan persoonlijke ontwikkeling doet) altijd aan onszelf moeten blijven werken voor een prettiger sociaal leven ed.. Dat is gewoon ook wat bij het leven hoort..

  Zo zie je..
  ieder bewandelt zijn eigen pad.. 😉

 4. Peter de Kock on november 28th, 2012 09:25

  @Antoinette: De verwarring ontstaat volgens mij voor de vermenging van verschillende perspectieven zoals bijvoorbeeld het spirituele perspectief en het menselijke perspectief. De werkelijkheid bestaat zogezegd uit verschillende lagen en als de ene persoon vanuit het ene laagje praat en de andere persoon vanuit een ander laagje, dan wordt het verwarrend. Wel interessant voor bij de open haard…

 5. Es on november 28th, 2012 10:22

  die lagen zijn ook van binnen – het neg.. egodeel praat zus want het heeft baat erbij dat jij en het zielsdeel nergens komen….het is altijd werken ook al zit je in de flow – voorbeeld: je zieleopdracht is een pyramide bouwen en eindelijk heb je dat door en je gaat ervoor – als vanzelf komen mensen die willen helpen, komen ideeen over hoe en van welk geld etc. en dan moet er gebouwd worden – hard werken in de flow….it’s so simpel en al die goeroe-cursussen en video’s – skip it

 6. Michael on november 28th, 2012 10:36

  Ergens goed in worden vereist hard werken. Punt. Ik ben door heel veel artikelen te schrijven steeds beter gaan schrijven. Door te doen leer je steeds meer technieken, maar dat leren gaat niet vanzelf. Die spirituele uitspraak die je aanhaalt lijkt me inderdaad niet gelden voor zaken waar je je in moet verdiepen en beter in moet worden. Voor mensen die per se een relatie willen hebben en dus heel geforceerd maar de ene date na de andere aflopen lijkt het me wel weer goede raad: sommige zaken kun je niet forceren.

 7. Peter de Kock on november 28th, 2012 10:52

  @Es: volgens mij gaat het er nu om hoe we iets noemen. Flow ervaar ik eerder als spelen, bij wat ik werken noem ervaar ik eerder een soort van inspanning. Die inspanning kan fysiek zijn maar ook mentaal of emotioneel.

  @Michael: dat er oefening nodig is herken ik wel. Daarbij ontstaat soms ook weerstand, dan voelt het werken ook echt als werken. Die weerstand is een soort van apparaat zoals dat bij de fitness wordt gebruikt om je spieren te trainen: je wordt er sterker van.

 8. Es on november 28th, 2012 11:14

  als de innerlijke neg. delen zijn geheeld,transformeerd is werken spelen vol plezier – dan zit je goed op je plek en in jou

 9. Peter de Kock on november 28th, 2012 19:47

  @Es: dat klinkt goed, als een bruikbaar kompas. Dank je wel.

 10. Daan on november 28th, 2012 11:16

  Hard werken is makkelijker en voelt minder aan als hard werken als je eenmaal in een flow zit. Als je meer ervaring hebt gaat het ook allemaal veel makkelijker. Probleem is dat kinderen vandaag de dag te makkelijk beloond worden zonder er echt hard voor te hoeven werken. Ze willen niet oefenen om beter te worden, ze willen nu al goed zijn en daarvoor complimenten ontvangen, maar het leven is knoop in je zakdoek niet, niet iedereen kan winnen door enkel aanwezig te zijn.

 11. Peter de Kock on november 28th, 2012 19:51

  @Daan: wat je schrijft over belonen raakt aan wat Brene Brown erover zegt. Belonen opent net zoals straffen een valkuil. Doet me altijd denken aan een experiment waarbij twee groepen kinderen gaan tekenen. De volgende dag doen ze dat weer maar de ene groep krijgt erbij vermeld dat er voor de mooiste tekeningen een beloning is. Wat blijkt? De groep die tekent zonder beloning, tekent beter omdat deze groep tekent vanuit plezier, daar waar de andere groep vanuit prestatie tekent.

 12. Michael on november 28th, 2012 12:19

  @Peter: Dat vind ik een mooie vergelijking. Laatst zei ik nog tegen de studenten journalistiek dat schrijven een soort spier is. Die kun je trainen. Soms moet je jezelf warm schrijven voordat je echt aan de slag kan. Voorheen blogde ik altijd eerst voordat ik een schrijfopdracht uitvoerde.

 13. Peter de Kock on november 28th, 2012 19:52

  @Michael: het zou ook als een soort ‘sluitspier’ kunnen werken die je moet leren ontspannen zodat de schrijfsels eruit kunnen 🙂

Laat je reactie achter!