Bijeenkomst codependentie-netwerk

Geplaatst op 22 november, 2012 

Vorige week vrijdag was ik in Rotterdam voor een bijeenkomst met leden van het codependentie-netwerk.

De aanloop naar deze bijeenkomst was bepaald hobbelig te noemen. Doordat ik probeerde het alle geïnteresseerden naar de zin te maken (valkuil tralalala), bleef ik hangen in afstemmingen over datum en plaats waardoor het proces nauwelijks in beweging kwam. Eenmaal op het punt van: ik kap hier helemaal mee of ik lanceer één datum en plaats en ga hierover niet meer onderhandelen, was de afspraak ineens snel gemaakt.

Wat hebben we gedaan? Voorafgaand aan de bijeenkomst had ik iedereen gevraagd onderwerpen op de agenda zetten. De vraag hierbij was: ga bij jezelf even na wat je naar de bijeenkomst wilt brengen en wat je er wilt halen en laat dat je agendapunten bepalen. Uiteindelijk kwam er een prachtige agenda uitgerold met de volgende onderwerpen:

1. Een rondje waarin iedereen vertelt wat codependency voor hem/haar betekent en wat de reden is om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.

2. Een vertelling over de PIT training van Pia Mellody: http://healingtraumanetwork.net/

3. Hoe hiermee (codependency) om te gaan met professionele hulp / welke hulp.

4. Het te begeleiden met voorbeelden, praktisch gericht ivm herkenning. .

5. Hoe staat iedereen ieder mbt herstel/verandering, wat de drijfveren zijn, impact op je ‘zijn’, omgaan met anderen die niet bewust zijn van codependency.

6. Wat heb je allemaal gedaan, waar het je ervaring mee, om je emotionele wonden, je codependency, te helen. Wat zijn daarbij je ervaringen, wat werkt voor jou en wat niet?

7.  Waar heb je het meeste last van en wat wil je dat daarin verandert. Stel je voor dat je gaat slapen en er gebeurt een wonder: als je wakker wordt is de verandering waar je het meest naar verlangt ineens waarheid geworden. Wat is er dan anders? Waar merk je dat aan? Wat merken andere mensen aan je?

Iedereen kreeg om beurten het ‘voorzitterschap’ van de bijeenkomst zodat iedereen met zijn/haar eigen agendapunten kon doen wat hij/zij nodig had.

Zo ‘strak’ als dat de agenda doet vermoeden was het natuurlijk niet. Het was in mijn beleving vooral open, eerlijk, hartelijk, inspirerend, bemoedigend en gezellig.

Afspraken als deze doen mij goed. Het werkt bijzonder helend om samen met elkaar op deze manier verhalen uit te wisselen, verhalen die op ieders leven diepe impact hebben, zowel in pijnlijke als vreugdevolle zin.

Bewaard onder Codependency

Tags:

Reacties

2 Reacties to “Bijeenkomst codependentie-netwerk”

  1. ÀLice on november 22nd, 2012 18:18

    D e valkuil is om het iedereen naar de zin te maken,en als je dat niet wilt kun jde op ongenuanceerde wijze je zin doordrijven, wat de ander je niet in dank afneemt. Met je bedoel inziet joupersoonlijk maar is een risico van het codepend zijn. Mij overkomt dit nogal eens, ik bedoel hiermee, dat ik eerst eenheid meega, en vervolgens veel later mijnboosheid uit.

  2. Peter de Kock on november 23rd, 2012 09:30

    @Alice: Er zitten naar mijn idee wat elementen van de dramadriehoek in. De helper die het iedereen naar de zin wil maken en de aanklager als dat vervolgens niet lukt.

Laat je reactie achter!