Codependency voor dummies

Geplaatst op 14 september, 2012 

Ik ben het boek ‘Codependency for Dummies’ aan het lezen. Wat me in boeken over codependency, en dus ook in het boek dat ik nu lees, het meeste aangrijpt  is hoe het ontstaat. Over hoe disfunctionele gezinnen werken en wat opgroeien in een disfunctioneel gezin met je doet. Het brengt me direct terug naar oude pijn als ik daarover lees.

Ik vind het op z’n tijd best gezond op deze manier af te dalen naar het verleden maar wil er niet te lang in blijven hangen. De bagage die ik eruit wil meenemen naar het heden is kennis van disfunctionele gezinnen zodat ik een gezond perspectief op functionele gezinnen kan ontwikkelen met als doel de cyclus van disfunctionaliteit doorbreken. Niet alleen ik heb daar baat bij.

Bewaard onder Boeken, Codependency

Tags: ,

Reacties

4 Reacties to “Codependency voor dummies”

 1. Daan on september 14th, 2012 13:14

  Ben zelf in een functioneel gezin opgegroeid, hoop dat ik het voor mijn eigen kinderen nog binnen de perken kan houden.. een cyclus doorbreken is moeilijk, zeker als deze al ver terug gaat

 2. Peter de Kock on september 14th, 2012 19:42

  @Daan: klopt. En daarbij komt dat we in een disfunctionele maatschappij leven, onze hele cultuur is disfunctioneel. Zet de tv en kijk naar een film of hoor politici met elkaar praten of luister naar de songteksten van muziek en de disfunctionele boodschappen komen je tegemoet. Dus doorbreken in de zin van het perfect doen, daar geloof ik ook niet in, wel dat er wezenlijke progressie valt te behalen.

 3. Alice on oktober 4th, 2012 12:16

  Ben op dit moment ook aan het terug-kijken op mijn leven, en kom oud zeer tegen, maar tegelijkertijd de kracht die ik had als 8-jarig kind,dat letterlijk en figuurlijk tussen levensgevaarlijke situaties die zich voordeden sprong, en een goede buffer bleek.
  In verband met mijn afstuderen op zaterdag 13 oktober zal ik een presentatie hier- over houden.
  Ik heb altijd wat met mensen, die door diepe dalen zijn gegaan, omdat de oppervlakkigheid ver zoek is, gelukkig. Ondanks de pijn van jou, mij, en anderen durf ik dit te zeggen

 4. Peter de Kock on oktober 4th, 2012 20:08

  @Alice: bedankt voor je kracht-gevende-woorden. Zal vast en zeker een hele bijzondere presentatie worden. Veel succes de 13e.

Laat je reactie achter!