Overvloed: probleem of uitdaging?
Geplaatst op 27 augustus, 2012
Kijk op een heldere avond eens naar de sterrenhemel. Komt de gedachte bij je op dat er teveel sterren zijn? Maak eens een strandwandeling. Komt de gedachte bij je op dat er teveel zand is of teveel water?
Laatst sprak ik iemand die vertelde dat er teveel coaches zijn en teveel fotografen.
Waarom zijn er niet teveel sterren, waarom is er niet teveel zand en water, maar waarom zijn er wel teveel coaches en fotografen? Waarom kunnen we zo genieten van de overvloed aan sterren, zand en water, maar is de overvloed aan coaches en fotografen een probleem?
Het antwoord is economie. Volgens de Wikipedia is economie een wetenschap die zich bezighoudt met de productie, consumptie en distributie van schaarse goederen en diensten.
Economie heeft geen antwoord op overvloed. Vanuit economisch perspectief kunnen we niet met overvloed omgaan.
Schaarste stelt ons voor allerlei uitdagingen. Economie wil ik nog het voordeel van de twijfel geven dat het ons wil helpen daarmee om te gaan. Maar overvloed stelt ons ook voor uitdagingen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld net zoveel genieten van de overvloed aan fotografen en coaches als van de overvloed aan sterren, zand en water?
Bewaard onder Mening
Reacties
10 Reacties to “Overvloed: probleem of uitdaging?”
Laat je reactie achter!
Overvloed van zand en water.
Ik zie het zo, dat het universum bepaalt wat goed voor ons is, voor wat betreft zand en water.
Is hier inderdaad sprake van overvloed, als we het mondiaal bekijken?
Je hebt een interessant item aangeboord.
@Alice: las toevallig nog een leuke blog met een vergelijkbare strekking: http://idenmaker.blogspot.nl/2012/08/ideeen-vangen-1-omgaan-met-overvloed.html
I guess… dat het een heel ander probleem is! Dat heeft te maken met ons idee van tekort, ons idee van de noodzaak tot concurrentie en uiteindelijk dus het idee van afgescheidenheid. Terwijl je het ook zo kunt zien dat iedereen uniek is en een schakel in het geheel met z’n eigen talenten en capaciteiten en door samenwerking en samenhang komt het geheel tot stand. Neem de politiek: Meeste tijd (en geld en energie) gaat zitten in het elkaar bekritiseren en afkraken. Als er samengewerkt zou worden (op een nieuwe manier natuurlijk) zou dat betekenen dat iedereen doet waar ie goed in is en z’n bijdrage levert. Dan is er nooit een teveel, want iedereen is uniek en doet z’n eigen ding en vult elkaar aan.
@Petra: Er zijn er ook niet teveel, dat is naar de realiteit kijken vanuit economische dogma’s die, zo blijkt haast elke dag, volledig achterhaald zijn.
Agree. Er zijn alleen teveel dogma’s! 😉
@Petra: Zeg tien keer achter elkaar hardop het woord dogma en het woord verliest alle ernst en wordt ineens erg grappig. Dogma, dogma, dogma, dogma, dogma, dogma, dogma, dogma, dogma, dogma …. ik kom niet meer bij 🙂 🙂 🙂
Juist fijn dat er zoveel verschillende fotografen en coaches zijn, want allen brengen zo hun eigen talenten en zienswijzen mee, waarmee de juiste mensen worden aangetrokken voor de ideale klik. 🙂
@Lide: Er zijn ook ontzettend veel bloggers en telkens als ik er eentje in real life ontmoet, is het een bijzondere ontmoeting en heb ik er een mooie vriend/vriendin bij.
Ik ben het met jullie allemaal eens! Het is de kijk op de dingen die ons gevoel erover bepaalt.
@Huub: Klinkt als donderdag over verder praten 🙂