Passie is ook niet alles

Geplaatst op 18 juli, 2012 

Vorige week waren Michael Minneboo en ik op bezoek bij Edwin Mijnsbergen. Hun verslagen lees je hier: Bloggersconventie Middelburg (verslag Michael) en Op bezoek in Middelburg: Peter de Kock en Michael Minneboo (verslag Edwin).

Drie bloggers onder elkaar. In de trein op weg naar Middelburg hadden Michael en ik de bijeenkomst ‘Bloggersconventie Middelburg 2012′ gedoopt: #BCM12.  Vooral de ’12’ is belangrijk want dat geeft aanleiding te veronderstellen dat er volgend jaar een #BCM13 komt.

Wat mij het meest heeft geraakt vorige week waren de schaduwkanten van passie.

In mijn Twitter timeline zie ik regelmatig workshops voorbij komen die je beloven te helpen bij het ontdekken van je passie. Hartstikke leuk hoor, je passie ontdekken, maar belangrijker nog is leren omgaan met je passie.

Van je passie kun je het ene moment intens gelukkig zijn en het andere moment diep bedroefd, boos of gefrustreerd. Passie lijkt alle gevoelens die een mens kan ervaren alleen maar te versterken. En dat is mooi en vreselijk, heerlijk en ellendig.

Ik weet niet of ze je er dit ook bij vertellen als je een workshop volgt ‘ontdek je passie’. Ik weet eigenlijk niet of het inderdaad zo werkt, dat je je passie kunt ontdekken. Misschien is het andersom, dat je passie jou ontdekt. En wees dan voorbereid op de spreekwoordelijke roller coaster ride.

Ik hoor daar vrijwel niemand over, over de schaduwkanten van passie, dat passie je hard confronteert met je mogelijkheden en beperkingen, met de dingen die je wel kunt veranderen (jezelf) en die je niet kunt veranderen (anderen), met willen doorzetten en willen opgeven.

En dat is de herinnering die ik koester aan het samen zijn met Michael en Edwin vorige week: dat we daar goudeerlijk over konden zijn. Het heeft me best ontroerd en moed gegeven. Bedankt vrienden.

Passie: lees goed de bijsluiter.

Bewaard onder Bloggen, Persoonlijk

Tags: , , , ,

Reacties

9 Reacties to “Passie is ook niet alles”

 1. Edwin on juli 18th, 2012 23:18

  Hoi Peter, ik kom er hier toch nog even op terug. Zoals jij er naar kijkt, dat die aspecten ook gewoon horen bij passie: dat wist ik ergens misschien wel, maar ik had het nog niet geconcludeerd. Zo pak ik in de evaluatie ook weer een mooi leermoment mee. Dat is toch fokking cool? Je wordt soms boos of verdrietig inderdaad omdat je zo graag wilt dat het beter gaat, of anders. Soms ga je denken dat het alleen maar je eigen frustratie of onvermogen is, maar dat is het vaak misschien wel helemaal niet. Rete-interessant. #BCB13 staat 🙂

 2. Peter de Kock on juli 19th, 2012 21:22

  @Edwin: Ergens geloofde ik tegen beter weten in toch nog in het sprookje, das als je eenmaal je passie hebt gevonden, dat de rest dan vanzelf gaat. Zo is het dus niet en het deed me goed dat ook van jou en Michael te horen. Marco Raaphorst schreef er vandaag nog een mooie blog over: http://marcoraaphorst.nl/25385/passie-is-een-holle-marketingterm-geworden/ En nou gepassioneerd op weg naar #BCB13

 3. Passie is een holle marketingterm geworden | marcoraaphorst.nl on juli 19th, 2012 10:23

  […] Zo blogde Peter de Kock gisteren. […]

 4. Thi-Thanh-Tâm Maramis - Nguyen on juli 19th, 2012 10:52

  Dankjewel voor je bijsluiter, Peter. En nu ben ik benieuwd naar je handleiding. 🙂

 5. Peter de Kock on juli 19th, 2012 21:27

  @Thi-Thanh-Tâm Handleiding? Drie woorden: doe wat werkt 🙂

 6. Huub Koch on juli 19th, 2012 22:23

  Er is zo’n gezegde dat het met heel veel zaken zo is als met muziek leren maken. Dat je er zo’n 8 tot 10 jaar voor nodig hebt om echt ergens te komen, en dat als je het dan nog niet in de vingers hebt je beter iets anders kunt gaan doen. Gaat ook op voor ontwerpen, fotograferen, schrijven…
  Dus passie is mooi, maar inderdaad vraagt een pietsie beetje meesterschap gewoon om dat oude vertrouwde bloed, zweet en tranen! … maar dan heb je ook wat! 😉

 7. Peter de Kock on juli 19th, 2012 22:31

  @Huub: Misschien is het met passie als met verliefdheid. Het is een kathalysator die een proces op gang brengt maar eenmaal op gang begint het echte werk.

 8. Huub Koch on juli 20th, 2012 16:39

  @peter lijkt me een goede conclusie! 😉

 9. Hoe ik van mijn hobby mijn werk maakte : Michael Minneboo on juli 29th, 2012 19:45

  […] dat nadeel weegt niet op tegen de voordelen van schrijven over je passie en interesses. Het is een kwestie van doseren en op gepaste tijden de werkknop even uitdraaien. […]

Laat je reactie achter!