Weten met je lijf

Geplaatst op 26 juni, 2012 

Tai Chi vind ik ook zo’n mooi voorbeeld dat je iets kunt weten zonder er in je hoofd mee bezig te zijn.

Als we tijdens Tai Chi les een vorm oefenen, weet ik in mijn hoofd niet welke beweging er volgt op de beweging die ik op dat moment aan het maken ben. Ik kan vanuit mijn hoofd geen lijstje met 47 bewegingen opdreunen.

En al zou ik het in mijn hoofd weten, op het moment dat ik vanuit mijn hoofd de volgende beweging inzet ben ik veel minder aanwezig in de beweging.  Zelfs al heb je geen enkele ervaring met Tai Chi, je kunt meteen het verschil zien tussen iemand die vanuit zijn hoofd beweegt  en iemand die dat vanuit zijn lijf doet.

Ik hoef niet in mijn hoofd te weten welke beweging er volgt want mijn lijf weet het en voelt het.

Lees ook: Het voordeel van niet weten wat je wilt

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

2 Reacties to “Weten met je lijf”

  1. lide on juni 26th, 2012 16:02

    Vertrouwen op je motorische geheugen is een schone zaak 😉

  2. Peter de Kock on juni 26th, 2012 19:58

    @Lide: hoef je tenminste ook niet na te denken hoe lopen ook alweer werkt 🙂

Laat je reactie achter!