Van held naar mens

Geplaatst op 18 juni, 2012 

Ik denk dat het alweer twee jaar geleden is dat ik voor mijn verjaardag de biografie van John Lennon kreeg. Het boek, geschreven door Philip Norman, bevat meer dan 800 bladzijden en is alleen om die reden al een boek dat je niet zo 1,2,3 even leest. Een tweede reden om het twee jaar in de kast te laten liggen was dat ik bang was mijn held te verliezen.

Ik heb een bepaald beeld van John Lennon, een eigen verhaal over hem wat me best beviel en dat ik niet kwijt wilde. Maar nadat ik onlangs de biografie van Paulo Coelho (Het leven van een strijder) had gelezen, durfde ik ook het ‘echte’ verhaal over John Lennon wel te lezen.

En het is gelukt mijn held te verliezen. Mijn god wat heeft die man verschrikkelijke dingen gedaan waarvan ik er een aantal ook best had willen doen 🙂 Nee, held  is hij niet meer maar mens des te meer. Wat me zo opviel is dat hij zich zo onzeker voelde over zichzelf en over zijn muziek. John Lennon onzeker, één van de grootste en meest succesvolle songwriters aller tijden. Dus wat kan mij het nog schelen dat ik me soms onzeker voel.

De afloop van het boek is bekend. John gaat dood. Kogels. Hij was net 40.  Wij begon te beseffen dat een groot deel van zijn leven achter hem lag en vroeg zich af wat hij nog met de resterende jaren wilde doen.  Ik heb me die vraag nooit gesteld tot ik er John Lennon mee bezig zag in het boek. Hij had de tijd niet meer er een vervolg aan te geven. Ik wel? Als ik 20 jaar terug kijk lijkt het alsof ik naar de dag van gisteren kijk.  Is 20 jaar vooruit dan net zo dichtbij als de dag van morgen? Ik mag wel eens haast gaan maken.

 

Bewaard onder Boeken, Muziek

Tags:

Reacties

12 Reacties to “Van held naar mens”

 1. Marco Raaphorst on juni 18th, 2012 12:29

  Heb je de docu van George Harrison ook gezien? Is van Martin Scorsese. Heel goed. Heeft ook fouten gemaakt. Wie niet? Maar bleef een doel nastreven, mooi om te zien.

  Iets heel graag willen. Dat is een leven op zich. En juist door alle problemen enzo wordt het interessant. Het moet niet te makkelijk gaan allemaal 🙂

 2. Peter de Kock on juni 18th, 2012 17:11

  @Marco: Ik wist niet eens dat er een documentaire was over George Harrison. Ik zal eens op onderzoek uitgaan. Bedankt voor de tip. Gemakkelijk is het voor John Lennon ook niet geweest. Succes brengt ook allerlei problemen met zich mee. Daar kunnen de Beatles over meepraten.

 3. Michael on juni 18th, 2012 15:57

  Tof dat je er een blogpost over hebt geschreven. Haasten hoeft niet als je maar weet welke kant op je op gaat en die richting ook op loopt. 🙂 Goed, dat zeg ik wel wijs, maar ondertussen voel ik ook de haast in mijn nek hijgen of zijn dat de mensen achter me die zoveel haast hebben?

 4. Peter de Kock on juni 18th, 2012 17:14

  @Michael: Ik voel de haast en weet niet welke kant op te gaan. Dubbele pech 🙂

 5. Alice on juni 18th, 2012 18:55

  Het probleem van succes hebben is dat je er steeds aan moet voldoen en dat lijkt me beklemmend.
  Jij voelt de haast en weet niet welke kant op te gaan zeg je.
  Neem je tijd en heb vertrouwen in jezelf dan komt de richting vanzelf.

 6. lide on juni 18th, 2012 21:57

  Verschrikkelijke dingen…noem er ‘ns een paar…;-)

 7. Peter de Kock on juni 18th, 2012 22:39

  @Lide: Een goede vriend tegen zijn hoofd geschopt, een zeeman met geweld proberen te beroven, vreemd gaan onder de ogen (letterlijk) van Yoko, grappen maken over mensen met een handicap. Is dit genoeg?

 8. lide on juni 19th, 2012 13:50

  @ Peter: Ja, meer dan genoeg. Ik proef wel oordelen/veroordelen in dit boek en jij?
  Ben benieuwd waarom je John Lennon altijd als held hebt gezien.

 9. Peter de Kock on juni 19th, 2012 17:44

  @Lide: omdat hij, in mijn verhaal over hem, werkelijk overal schijt aan had en lekker z’n eigen gang ging.

 10. lide on juni 19th, 2012 13:53

  I am the Walrus filmpje…Lol!

 11. lide on juni 24th, 2012 11:37

  Overal schijt aan hebben lijkt aantrekkelijk, maar leidt toch ook vaak tot asociaal gedrag…hoe zie jij dat?

 12. Peter de Kock on juni 24th, 2012 12:30

  @Lide: ik denk dat je best een gezond ontwikkeld geweten of bewustzijn of innerlijk zelf kunt hebben en tegelijkertijd alles wat anderen over je denken en zeggen van je af laten glijden.

Laat je reactie achter!