Beste gelovigen

Geplaatst op 24 mei, 2012 

Geloven is vrijheid. Je mag geloven wat je wilt. Je mag zelfs in dingen geloven die bij wet verboden zijn of waarvan ouders, politici, leraren, priesters of andere mensen die denken dat ze het allemaal wel weten, zeggen dat het niet mag of niet juist is.

Als je een tijdje spirituele boeken, blogs en channelings leest, spirituele oefeningen doet zoals mediteren en omgaat met  mensen die zich ook met spiritualiteit bezig houden, gebeurt er op een gegeven moment iets engs. Dan vergeten sommige mensen dat het nog steeds een kwestie van geloven is en dat geloof iets persoonlijks is. Dan zijn sommige mensen opgeschoven voorbij het punt van geloven en denken ze dat wat ze geloven een feit is dat voor iedereen geldt.

Als je dan iets zegt, schrijft of doet, dan kan het gebeuren dat zonder dat het onderwerp ter sprake is gekomen en zonder dat je ergens om hebt gevraagd, ineens te horen krijgt: daar heb jij nog karmische lessen te leren.

Ik weet niet hoe zoiets voor jou klinkt maar voor mij klinkt het als het religieuze equivalent van jij komt nog eens in de hel of als het Monopoly equivalent van ga direct naar de gevangenis (en niet langs start natuurlijk).

Op zo’n moment vind ik het tijd om waar ik in geloof eens 180 graden om te draaien en om te doen alsof ik het tegenovergestelde geloof. Dat voorkomt dat je gaat denken dat het om feiten gaat in plaats van dat het gaat om iets waar je persoonlijk in gelooft.

Zo heb ik vandaag een ‘karma bestaat niet dag’ en dat bevalt me best goed. Misschien dat ik er morgen nog zo’n dagje aan vastknoop of misschien zelfs wel een hele week, maand, jaar of een heel leven.

Bewaard onder Persoonlijk, spiritualiteit

Tags: , ,

Reacties

6 Reacties to “Beste gelovigen”

 1. Bert on mei 24th, 2012 10:51

  Herkenbaar, Peter! Doet me denken aan een grapje waarbij iemand na zijn overlijden door de hemel wordt rondgeleid. Zalen vol met met elkaar feestende katholieken, moslims, boedhisten en hindoe’s. Eén kleine zaal moet heel zachtjes gepasseerd worden. Waarom? Daar zitten de gereformeerd vrijgemaakten. Die moeten in de waan gelaten worden dat ze er alleen zijn..

  Mooi dat jij jouw waarheid durft te relativeren!

 2. Peter de Kock on mei 24th, 2012 11:10

  @Bert: dank je wel. De gebeurtenis houdt me ook wel een spiegel voor en helpt me te voorkomen dat ik hetzelfde doe.

 3. lide on mei 24th, 2012 18:54

  @Peter: Dat klinkt heerlijk vrijgemaakt en vrolijk en licht…ik geniet ervan.

 4. Peter de Kock on mei 24th, 2012 20:09

  @Lide: dank je wel, leuk om te horen. Zo levert een onprettig klinkende opmerking over karmische lessen toch nog een mooie oogst op.

 5. Petra on mei 24th, 2012 23:10

  Hahaha, erg komisch. Wie zo’n opmerking maakt, is goed bezig met nieuw karma creëren…!

 6. Peter de Kock on mei 25th, 2012 08:07

  @Petra: Ik laat me over het karma van een ander maar beter niet uit want ik zit nog middenin mijn karmaloze dagen 🙂

Laat je reactie achter!