Als je weet dat je het niet meer weet

Geplaatst op 8 maart, 2012 

Deze week sprak ik J. weer. Ik belde hem naar aanleiding van een verhuisbericht dat hij nu in een ander zorgcentrum woont. Ik had begrepen dat zijn situatie in korte tijd  zodanig was veranderd dat het nodig was voor hem om naar een gesloten afdeling te verhuizen.

Bij het horen van zo’n bericht gaan allerlei verhalen met elkaar in gevecht om voorrang. Het eerste verhaaltje dat ik opmerkte was dat dezelfde J. die zo van wandelen houdt en van lekker buiten zijn, nu opgesloten zit.

De stem die ik door de telefoon hoorde klonk verzwakt maar de boodschap klonk er duidelijk in door: ‘Ik weet het niet meer, ik weet het niet meer, ik weet het niet meer…’.

Hij weet het, bedacht ik me. Hij weet dat hij het niet meer weet, hij weet wat er aan de hand is en dat maakt hem bang. Op zo’n moment is een telefoon echt een rotding, wil je bij die ander zijn en even verbinding maken, even zachtjes aanraken.

Misschien bracht mijn stem iets van een herinnering naar boven:  ‘Hoe is het met je dochter?’ klonk het zachtjes.

Hij weet het.

‘Hij slaapt veel’ had de verpleegster gezegd. Ja, dat zou ik ook doen als ik wist dat ik het niet meer wist. Heel veel slapen. Misschien wel voor altijd.

Slaap lekker J.

Lees ook: Een warm mens

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

5 Reacties to “Als je weet dat je het niet meer weet”

 1. Petra on maart 8th, 2012 17:24

  Dit warme mens krijgt nu dankzij jouw gedeelde sympathie ‘onzichtbaar’ nog meer sympathie toegestuurd, die hem goed zal doen, denk ik.

 2. Peter de Kock on maart 8th, 2012 17:59

  @Petra: dank je wel, hij kan het goed gebruiken.

 3. Huub Koch on maart 8th, 2012 21:04

  Ik snap het dilemma van J. Maar soms is Niet Weten heel aangenaam. En ik ben niet de enige: http://marjaruijterman.blogspot.com/2012/03/ik-weet-het-niet.html

 4. Peter de Kock on maart 8th, 2012 21:15

  @Huub: Dat begrijp ik. En als ik J. hoor zeggen ‘ik weet het niet’, dan klinkt daarin voor mij door dat hij het wel weet, namelijk dat hij het niet meer weet. Je daarvan bewust zijn lijkt me vreselijk.

 5. Alice on april 13th, 2012 21:17

  Zeer heftig als je je realiseert dat je de dingen niet meer weet.
  Inderdaad lekker onder de dekens en meer vergetelheid zoeken.

Laat je reactie achter!