Pijnlijke citaten

Geplaatst op 14 februari, 2012 

Ervaringsdeskundige Henry Rollins over pijn:

‘I used to fight the pain, but recently this became clear to me: pain is not my enemy; it is my call to greatness.’

‘I think about the meaning of pain. Pain is personal. It really belongs to the one feeling it. Probably the only thing that is your own. I like mine.’

‘Some of your best moments come when you’re the king or queen of pain. That’s when you lock yourself in your room, paint your fingernails black, turn out the lights, listen to a Cure record and write poetry.’

‘Scar tissue is stronger than regular tissue. Realize the strength, move on.’

Lees ook:

Bewaard onder Citaten

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “Pijnlijke citaten”

 1. lide on februari 14th, 2012 22:53

  Spelen met pijn? Kan dat?Je pijn accepteren en erin ontspannen of pijn juist veel aandacht geven en voelen wat er dan met je gebeurt.Of pijn stillen en kijken wat dat met je doet.Wat vertelt mijn pijn aan mij.Ontstaat er meer inzicht en bewustwording door, meer zelfkennis en mededogen? Het zijn voor mij persoonlijk allemaal pijn-ervaringen, die mij wakker schudden en houden en hoe is dat voor jou, Peter?

 2. Peter de Kock on februari 15th, 2012 10:36

  @Lide: dank je wel. Ja, voor mij werkt pijn uiteindelijk ook verhelderend, helpt het iets bewust te worden. Op het moment dat ik er middenin zit wil ik meteen de antwoorden: wat is de bedoeling dat ik nu leer? Maar die komen op dat moment natuurlijk niet. En feitelijk wil ik die antwoorden om van de pijn af te zijn. Later komen ze wel, als de tijd rijp is. Het is net een rouwproces: je kunt het niet versnellen of controleren. Overgave, je ermee verzoenen, werkt beter. Maar misschien is het met emotionele pijn zoals met emotionele pijn. Als ik mijn hand tegen een heet voorwerp stoot, trek ik terug in een reflex om mezelf te beschermen. Ik kan me voorstellen dat dat ook de eerste reactie is bij emotionele pijn.

 3. Michel ten Hoove on februari 15th, 2012 07:10

  Heb behalve deze blogpost ook nog even je bericht ‘Pijn uitgummen’ gelezen. Pijn laat zich inderdaad niet uitgummen. Pijn is er. Of je wilt of niet. Pijn is iets waarvan je het bestaan moet accepteren. Of – zoals iemand laatst tegen mij zei – waarmee je je moet verzoenen. Dat dat niet altijd even makkelijk is, is een feit. In die zin is het inderdaad een voortdurende strijd. Een strijd met jezelf en met de pijn waarvan je het liefste wilt dat die ophoudt te bestaan.

 4. Peter de Kock on februari 15th, 2012 10:38

  @Michel: Dat woord verzoenen heb ik laatst opnieuw leren kennen via jouw blog. Het is voor mij op dit moment een heel prettig woord. Alleen al eraan denken werkt als een zalfje op een pijnlijke huid. Dank je wel.

 5. Roelien on februari 15th, 2012 16:48

  Mooie nadenker…aanvaarding is het woord dat in mij opkomt.

 6. Peter de Kock on februari 15th, 2012 20:09

  @Roelien: Dank je wel. Dan hebben we tot nu toe: loslaten, verzoenen, accepteren en verzoenen. Mooi rijtje.

Laat je reactie achter!