De twaalfde man

Geplaatst op 6 februari, 2012 

Ik heb gemakkelijk praten want ik zit lekker warm op de bank met mijn laptop op schoot. Ik hoef er niet op uit met het openbaar vervoer en hoef dus al helemaal niet te koukleumen op een ijskoud station waar geen treinen meer rijden en waar niemand weet of ze nog gaan rijden.

Ik heb gemakkelijk praten als ik op Twitter al die klachten lees over de NS en over Prorail en dan denk: met klagen los je niks op en maak je het misschien alleen maar erger.

Ik heb gemakkelijk praten als ik zeg: probeer eens iets nieuws, ga niet klagen over de NS en Prorail maar ga ze steunen. Stuur warme gedachten naar de medewerkers van deze bedrijven en stuur warme gedachten naar de bevroren wissels en bovenleidingen. Moedig deze mensen aan in plaats van over ze te klagen.

Ik heb gemakkelijk praten als ik zeg dat dit concept al lang en breed bekend en beproefd is en  in de voetballerij bekend staat als ‘de twaalfde man’.

Lees ook: Klagen en erkenning geven

Bewaard onder Actualiteit, Mening

Tags: ,

Reacties

8 Reacties to “De twaalfde man”

 1. Daan on februari 6th, 2012 13:31

  Ben niet zo van het voetbal, beste stuurlui zegt me meer, niet dat ik dan veel op heb met de scheepvaart..

 2. Peter de Kock on februari 6th, 2012 17:04

  @Daan: Was ik nog vergeten te zeggen, dat ik gemakkelijk praten heb omdat ik alleen voetbal op tv kijk en niet naar het stadion ga 🙂

 3. Petra on februari 6th, 2012 22:27

  Maar ja, je hebt wel gelijk… hoe maak je het erger? Met je gedachten en gevoelens ergens over.

  Even een citaatje uit een Michael-channeling:

  Iedere gebeurtenis heeft een oorzaak en een gevolg. Gedachten zijn sterke krachten die emoties en daden veroorzaken. Alles wat er in je leven plaats vindt is het gevolg van jouw gedachten, je gevoelens en je acties of non-acties. Niemand en geen toeval is verantwoordelijk voor je leven zoals deze op dit moment eruit ziet. En stel dat je leven op dit moment een en al ellende is ook dat is jouw verantwoordelijkheid. En ik bedoel absoluut niet jouw schuld. Neen, het is je verantwoordelijkheid. Je hebt niet de juiste gedachten en acties ondernomen om tot de gewenste resultaten te komen.

  Interesting… in dit verband. Vandaar dat ik denk dat die elfstedentocht ook wel gecreerd wordt! Net zo’n gezamenlijke kracht… tenzij… enz.. enz..

 4. Peter de Kock on februari 6th, 2012 22:46

  @Petra: Dank je wel. Wat betreft die Michael 🙂 las ik vandaag ergens dat gedachten wel kracht hebben maar dat het vooral de overtuigingen zijn die de show runnen. Maar als er maar genoeg negatiefs over de NS en Prorail wordt verteld en geschreven, dan voedt dat de overtuiging dat ze er niks van bakken in de winter.

 5. Petra on februari 7th, 2012 05:27

  Tja… dat vraagt wel heel veel overtuigingskracht van de twaalfde man 😉

 6. Peter de Kock on februari 7th, 2012 05:49

  @Petra: iedereen een klein beetje want de twaalfde man zijn we met z’n allen 🙂

 7. Daan on februari 7th, 2012 11:42

  Denk ook dat het vooral het besef is dat we ons zo heel erg afhankelijk maken van het openbaar vervoer en ook onze verantwoordelijkheid direct doorschuiven naar degeen waar we ons afhankelijk van hebben gemaakt.. de reiziger in het openbaarvervoer is een afhankelijke reiziger met een afhankelijke instelling, als er iets mis gaat kom je lastig uit die afhankelijke positie en ga je nogal snel mopperen…

 8. Peter de Kock on februari 7th, 2012 13:32

  @Daan: Ik denk dat ik ook even zou mopperen als het mij zou overkomen. Op zo’n moment is het moeilijk tegen jezelf te zeggen: ik sta hier omdat ik er vandaag voor gekozen heb op de trein te vertrouwen. Wat me wel confronteerde is de massaliteit van het gemopper. Het is hier en daar best hard.

Laat je reactie achter!