Uitnodiging tot menselijkheid

Geplaatst op 1 november, 2011 

Afgaand op de tweets waarin het woord ‘menselijkheid’ voor komt, is er een chronisch gebrek aan menselijkheid in ons land. In de meeste van die tweets worden andere mensen, vooral politici, opgeroepen om meer menselijkheid te tonen.

Het lijkt mij een recept voor frustratie: iemand ervaart gebrek aan menselijkheid en vindt dat een ander dat gebrek moet opvullen. En doet die ander dat?

Natuurlijk kunnen we meer menselijkheid goed gebruiken maar als je ergens een gebrek aan menselijkheid ervaart, is dat een uitnodiging om zelf meer menselijkheid te brengen. Het gebrek aan menselijkheid zie ik als een overvloed aan uitnodigingen om zelf meer menselijkheid te brengen.

Lees ook:

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

4 Reacties to “Uitnodiging tot menselijkheid”

 1. daan on november 1st, 2011 10:28

  Je kan de wereld niet verbeteren, maar je kan de wereld wel een beter voorbeeld geven.

 2. Peter de Kock on november 1st, 2011 19:38

  @Daan: Precies. Stephen Covey gebruikt de metafoor van de cirkel van invloed. Als je je gaat focussen op dingen die buiten je cirkel van invloed liggen, dan volg je de weg naar machteloosheid.

 3. marc on november 1st, 2011 15:59

  Mooi geschreven Peter.

  Als je menselijkheid brengt wordt die ander ook weer wat menselijker, zodat diegene ook weer wat menselijkheid kan brengen naar een ander toe 🙂

 4. Peter de Kock on november 1st, 2011 19:42

  @Marc: Ik denk dat het zo werkt. Ik werd zelf nogal wakker geschud toen in me in een bedrijf zat te ergeren aan mensen die hun buitenlandse collega die voor een project een aantal maanden te gast was, aan zijn lot overlieten. Ik sprak op een gegeven moment met die buitenlandse collega en merkte hoe die situatie hem raakte. Ik dacht: wat een gebrek aan menselijkheid hier. Totdat ik me iets later bewust werd dat ik die buitenlandse collega zelf ook nooit eens had gevraagd om iets te gaan eten of drinken.

Laat je reactie achter!