De logica van de macht

Geplaatst op 20 oktober, 2011 

‘In een Codependent maatschappij moet iedereen iemand hebben om op neer te kijken om zich positief te voelen over zichzelf.’

Uit: Codependence – De Dans van Gewonde Zielen  door Robert Burney

Ik heb deze zin uit het boek van Robert Burney verschillende keren gelezen toen ik werkte aan de Nederlandse vertaling van zijn boek. Door wat ik nu aan het lezen ben, begint de impact van het citaat van Robert Burney me pas in alle hevigheid duidelijk te worden. Ik heb het over het boek ‘The logic of power (2010)’ van Mauk Mulder.

Mauk Mulder definieert macht als een relatie. Hij heeft het dan ook over machtsrelaties, relaties waar we allemaal mee te maken hebben. In machtsrelaties gaat het om ongelijkwaardigheid: de één heeft of oefent meer macht uit dan de ander. Het boek geeft praktische voorbeelden in de vorm van observaties en analyses, van alledaagse situaties tot zeer extreme maar helaas niet zeldzame situaties op het gebied van nationale en internationale politiek. Het boek maakt duidelijk waarom veel misstanden op dit moment zijn zoals ze zijn.

Ik was niet van plan van deze blogpost een recensie te maken maar laat ik er alleen dit nog over zeggen: dit boek van Mauk Mulder MOET je echt lezen.

Geschokt als ik ben tijdens het lezen van dit boek, denk ik weer regelmatig terug aan het citaat van Robert Burney. Vanwaar toch al die ongelijkwaardige machtsrelaties, relaties met catastrofale gevolgen, gevolgen die we elke dag op het journaal zien en in de krant lezen?

Mijn antwoord is: omdat we in een codependent maatschappij leven waar iedereen iemand nodig heeft om op neer te kijken om zich positief te voelen over zichzelf.

Bewaard onder Boeken, Citaten, Codependency

Tags: , , , , ,

Reacties

2 Reacties to “De logica van de macht”

  1. daan on oktober 20th, 2011 10:17

    Toevallig ook vandaag een log geschreven over hoe we onszelf positiever laten voelen door onze problemen toe te kennen aan een ander,

    In plaats van naar onszelf te kijken voor ons eigen geluk, gooien we het op een ander. Daar komt dan weer het menselijke gedrag om de hoek kijken, we smullen van het ongeluk van een ander. Op tv is de ene na de andere ellendige situatie te zien, te dik, diep in de schulden, met je gezicht op de grond.

    Nu kan ik zeggen dat dit in onze natuur zit, maar dan maak ik me zelf weer schuldig aan het afschuiven en neerkijken op de hele mensheid voor mijn eigen positieve gevoel 🙁

  2. Peter de Kock on oktober 20th, 2011 20:43

    @Daan: Ik denk dat iedereen het op z’n tijd doet, in meer of mindere mate. Het zit als het ware in ons DNA om ons voortdurend te vergelijken met anderen en om, afhankelijk van de uitkomst van de vergelijking, te oordelen over die ander of onszelf.

Laat je reactie achter!