Alles gratis

Geplaatst op 18 oktober, 2011 

Ik heb het er regelmatig over als ik met mensen over geld praat: alles gratis.

Stel dat door een wonder morgen wereldwijd al het geld verdwenen is, zou het leven dan ophouden te bestaan? Ik denk het niet. Het leven zou er wel heel anders uit gaan zien en mensen zouden heel andere dingen gaan doen maar het leven zou doorgaan.

Het lijkt een onmogelijke opgave: leven zonder geld. Als iedereen geld heeft maar jij niet, is het inderdaad een lastig verhaal. Maar als niemand geld heeft, is het al een stuk gemakkelijker.

Als iemand lang geleden had verkondigd dat er een tijd zou komen waar mensen voor alles moeten betalen, zou die persoon voor gek worden verklaard. Dus is het werkelijk zo gek te veronderstellen dat het mogelijk is dat alles gratis is?

Lees ook:

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

4 Reacties to “Alles gratis”

 1. Petra on oktober 18th, 2011 19:09

  Helemaal geen gek idee. Zal niet lang meer duren voor het zover is! En weet je wat het leuke is? Wie gaan we dan bv vooral enorm waarderen? Degenen, die nu bv het vuilnis ophalen en ander werk doen, waar we onze neus voor ophalen. Zij zullen het werk opeens veel leuker vinden, juist omdat ze zo gewaardeerd worden ervoor. Alles krijgt z’n werkelijke waarde terug. Heerlijk! Meteen beginnen? NU?

 2. Peter de Kock on oktober 18th, 2011 20:36

  @Petra: We zijn al begonnen. Deze blogpost was gratis en jouw comment ook. Als je mij vraagt hoe dat gratis er dan in de praktijk uitziet, dan heb ik daar geen concreet antwoord op. Maar ik denk dat de economen van deze tijd ook niet weten hoe het verder moet ons huidige geldsysteem dat, zo ziet het er voor mij uit, aan alle kanten kraakt .

 3. daan on oktober 21st, 2011 11:12

  Het grote probleem is niet zozeer het geld, het hele handelssysteem is krom.

  Kijk maar naar de energie markt, een complete centrale draait tegenwoordig op twee man personeel. De energie wordt geleverd aan een handelsvloer waar de strijd los barst en de prijs kunstmatig bepaald wordt. Dat terwijl het produceren altijd dezelfde kostprijs heeft.

  Er is een rozenkweker die buiten de veiling in aalsmeer om zijn snijbloemen rechtstreeks van het land verkoopt, tegen kostprijs+marge en een dag of twee verser dan in de winkel!

  we moeten minder willen consumeren tegen stunt prijzen, scheelt ook weer een hoop afval..

 4. Peter de Kock on oktober 21st, 2011 13:29

  @Daan: geld is niet het probleem, mee eens. Volgens mij is het de bedoeling dat het hele handelssysteem krom is, dat levert juist het meeste geld op. Kostprijs is een illusie. Kijk maar naar de aarde, waar alles vandaan komt. De aarde levert ons alles gratis en dan denken wij alles in kostprijzen te kunnen uitdrukken?

Laat je reactie achter!