Onze verhalen over elkaar

Geplaatst op 6 september, 2011 

Ik had een afspraak met iemand waar ik een verhaal over had. We hadden elkaar nog nooit ontmoet maar dat maakt de innerlijke verhalenverteller niks uit om toch een verhaal te verzinnen. Die ander bleek ook een verhaal over mij te hebben.

Onze verhalen over elkaar bleken totaal niet te kloppen.

Ik vraag me zo af: waarom zijn die verhalen er eigenlijk, wat is het nut ervan? Ik kan maar één reden bedenken: de leegte opvullen.

Misschien is er nog een tweede reden: die verhalen zijn bedoeld om onze nieuwsgierigheid te prikkelen, om op onderzoek uit te gaan en elkaar te ontmoeten.

Want stel je voor dat onze verhalen over elkaar wel altijd waar zouden zijn. Zouden we nog uit bed komen?

Bewaard onder Mening, Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

7 Reacties to “Onze verhalen over elkaar”

 1. Marjanneke on september 6th, 2011 11:05

  Ik denk dat ik juist dán uit bed zou komen, omdat we dan blanco tegenover de ander staan. Zonder verhalen, meningen, oordelen. Dus… nu maar terug naar bed, dan….

 2. karin r. on september 6th, 2011 19:57

  we schetsen soapseries in ons hoofd.

 3. Peter de Kock on september 6th, 2011 20:08

  @Marjanneke en @Karin:
  Schiet me ineens te binnen dat ’the Work’ van Byron Katie hierop is gebaseerd, de vier vragen om je gedachten (de verhalen, de soapseries) te onderzoeken. Eerste vraag is: kun je absoluut zeker weten dat het waar is. Antwoord is vrijwel altijd nee.

 4. daan on september 7th, 2011 11:52

  Het is niet de leegte opvullen, maar om ons voor te bereiden, het doornemen van scenario’s, mensen willen zekerheid, nieuwsgierigheid komt daar ook weer uit voort, we willen vaststellen hoe de zaken zijn, proberen te determineren hoe het is aan de hand van wat we weten en ons kunnen voorstellen.

 5. Peter de Kock on september 7th, 2011 13:17

  @Daan: Wat ik er zo grappig aan begin te vinden is dat het misschien inderdaad voortkomt uit de behoefte aan zekerheid, en dat tegelijkertijd die verhalen niet kloppen.

 6. Marjanneke on september 7th, 2011 13:45

  The Work is geweldig om ALLE gedachten te ontkrachten, niet alleen de negatieve oid.

 7. Peter de Kock on september 7th, 2011 18:06

  @Marjanneke: Inderdaad, meestal met verrassende uitkomsten.

Laat je reactie achter!