Je moet toch weten wat er in de wereld gebeurt?

Geplaatst op 18 augustus, 2011 

Leuk idee hoor: je eigen macht weer terug in handen nemen door het nieuws, al is het maar voor een tijdje, niet te volgen. Maar, een hele grote maar: je moet toch weten wat er in de wereld gebeurt?

Weet iemand die alle nieuwsuitzendingen volgt en alle kranten leest precies wat er nou werkelijk in de wereld gebeurt? Ik betwijfel het.

De wereld die er werkelijk toe doet, is onze innerlijke wereld, de wereld van wat er in ons leeft en speelt. Alleen lezen we daar niks over in de kranten en zien we er niks van terug op het journaal. Gelukkig maar. We hebben geen journalisten, kranten of nieuwslezers nodig die ons vertellen wat hun versie is van wat daar gebeurt. Dat doen we lekker zelf.

Wees gewaarschuwd voor de bijwerkingen: je neemt je eigen macht weer terug in handen.

Lees ook:

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

9 Reacties to “Je moet toch weten wat er in de wereld gebeurt?”

 1. Marjanneke on augustus 18th, 2011 11:49

  Ik weet niet, Peter… de wereld buiten ons is, wat mij betreft even oninteressant als de wereld binnen ons. Ik kan ook zeggen ‘even interessant’. Al onze gedachten en ervaringen komen gewoon ongevraagd maar op, maar verdwijnen ook weer. Waarom al die aandacht die kant op als het allemaal toch niet echt te pakken is?
  Ik volg geen nieuws. Ben hooguit nieuwsgierig naar bepaalde mechanismen. Ik mezelf en in die anderen.

 2. Peter de Kock on augustus 18th, 2011 18:55

  @Marjanneke: Wat de gedachtenkant van onze innerlijke wereld betreft, ben ik het wel met je eens dat gedachten komen en gaan. Zoals ik het zie is het wel zo dat we verantwoordelijkheid dragen voor onze gedachten. Verantwoordelijkheid in de zin van dat we zelf kiezen welke gedachten we geloven en wat we ermee willen doen. Maar dat geldt in zekere zin voor nieuwsberichten uit de externe wereld ook. De innerlijke wereld is voor mij meer dan alleen gedachten en omvat bijvoorbeeld ook mijn gevoelens, behoeften, aannames, verwachtingen, overtuigingen en herinneringen. Daarmee kan ik heel wat meer dan wat er uit de externe wereld op me afkomt. In mijn innerlijke wereld is veel, zo niet alles, veranderbaar. Het geeft me de mogelijkheid eigen macht uit te oefenen over mijn leven. Over alles wat er in mijn externe wereld gebeurt heb ik geen invloed.

 3. Petra on augustus 18th, 2011 12:16

  Ooit zat ik middenin ‘het nieuws’ op de redactie van het journaal. Hoe langer ik daar werkte, hoe minder duidelijk het voor mij was, wat nieuws nu eigenlijk was. Je bent afhankelijk van allerlei bronnen in binnen- en buitenland en kunt je vaak afvragen wie er belang bij heeft bepaald nieuws op een bepaalde manier de wereld in te sturen. Nu ik van veel grotere afstand naar de wereld kijk, zie ik veel beter hoe alles in elkaar zit. De grote lijnen zijn interessant. Het nieuws (de journalistiek) is een enorme machtsfactor en als journalist ben je ook al snel prooi van andere machtsfactoren.
  Maar het grootste bezwaar van ‘het nieuws’ vind ik: Waar je de aandacht op richt, groeit. Daar zijn veel journalisten zich niet erg van bewust. En mensen die het nieuws op de voet volgen ook niet. Het is zeker zo dat als je je innerlijke wereld verandert je ook hele andere dingen ziet. Het kan geen toeval zijn dat als ik de tv af en toe aanzet, ik steevast in fascinerende natuurfilms terecht kom, bijvoorbeeld!

 4. Peter de Kock on augustus 18th, 2011 20:21

  @Petra: Dank je wel voor jouw kijkje achter de schermen van het nieuws. Wat ik wel opmerk als ik via Twitter ineens iets zie opduiken uit het nieuws, is dat ik soms een aandrang voel om er toch in te duiken. Ik dank dat dat is wat Eckhart Tolle het pijnlichaam noemt en dat zich graag voedt met pijn.

 5. Michael on augustus 18th, 2011 15:35

  Er is wel een plek waar je over je innerlijke wereld kunt lezen, peter. Dat is namelijk je eigen blog. Door je gedachten en ervaringen op te schrijven en te delen met anderen, creeer je je eigen journaal als het ware 🙂

  Ik denk zeker dat we goed zonder de waan van de dag kunnen leven. Het is wel handig om te weten wie de minister-president is en dat soort dingen, voor het geval je Rutte eens tegen het lijf loopt in de supermarkt.

 6. Peter de Kock on augustus 18th, 2011 20:25

  @Michael: Daar zet je me schaakmat 🙂 Mee eens dat sommige feiten wel handig zijn om te weten. Zo volg ik wel sportnieuws om te weten wanneer ik een leuk potje voetbal kan kijken.

 7. Petra on augustus 19th, 2011 16:13

  @Peter, het schijnt dat we – als aardse ervaring – graag drama willen meemaken. Waarschijnlijk om daarna weer opgelucht adem te kunnen halen! Er zit wat in, want hoe weet je wat vrede betekent als je nooit oorlog (inside or outside) meegemaakt heb?

 8. Peter de Kock on augustus 20th, 2011 11:02

  @Petra: Kan ik me iets bij voorstellen. Het verdrijft ook de verveling waar menigeen last van heeft.

 9. Tess on augustus 21st, 2011 21:50

  Helemaal eens met Petra: waar je aandacht op richt, groeit. Daarom: veel in de spiegel kijken ; ) en verder… kijken naar wat je goeddoet (beide betekenissen). Meer daarvan aub! De rest negeren. Life’s too short. Weg met de TV. Weer ons eigen leven leven, in plaats van na moeten leven wat we zien op TV.

Laat je reactie achter!