Bloggen zonder zelfcensuur

Geplaatst op 15 augustus, 2011 

Ik heb een kladblok met op dit moment 33,383 woorden. Uitgaande van 500 woorden, wat al vrij veel is voor een blogpost, is dit materiaal voor 66 flinke blogpost. Deze kladblok bevat allemaal stukken en flarden tekst voor blogposts. Soms zijn het slechts een paar steekwoorden of een alinea met daarin kort het thema en een andere keer is het een half uitgewerkt verhaal. Ik schat in dat meer dan 9o% van deze woorden nooit het daglicht als blogpost gaat zien.

Waarom? De belangrijkste reden is dat ik te kritisch kijk en zelfcensuur toepas. Ik heb het idee dat een blogpost een kop en een staart moet hebben en dat het over een idee of ervaring moet gaan waar ik zelf helderheid over heb. Vaak heb ik wel een kop maar geen staart of andersom of ik verkeer zelf nog in verwarring over het idee of de ervaring en daarom blijven de meeste ideetjes in mijn kladblok staan. Jammer eigenlijk.

Michael Minneboo lanceerde via zijn blog het idee ‘Je blog als notitieblok‘ . Zijn idee spreekt me aan. Het lijkt me leuk met dit idee te gaan spelen, ermee te experimenteren, en de ideetjes niet in mijn kladblok op te schrijven maar direct op mijn blog. De blogpost die je nu leest is daar al min of meer het eerste resultaat van.

Een leuke bijkomstigheid is dat via de techniek die ’trackback’ heet, Michael Minneboo op zijn blog automatisch een berichtje krijgt dat ik vanuit deze blogpost naar zijn blogpost link. Zo kun je deze blogpost ook zien als een reactie, een comment, op de zijne. Samen bloggen. Wel zo leuk. En zonder zelfcensuur natuurlijk.

Bewaard onder Bloggen

Tags: , ,

Reacties

15 Reacties to “Bloggen zonder zelfcensuur”

 1. Michael on augustus 15th, 2011 10:26

  Ha Peter, ik kwam inderdaad via de trackback achter je blogpost. 🙂

  Leuk dat je dit idee ook oppikt. Het grappige is ook dat ik mede door jouw blog en die van Karin en het blog van Edwin Mijnsbergen op het idee kwam. Jouw posts zijn vaak al kort en krachtig. En Edwin blogt meerdere malen per dag. Soms een heel verhaal, soms alleen een soort van aantekening over een fenomeen dat hij ergens anders gelezen heeft en kort aanstipt.

 2. Peter de Kock on augustus 15th, 2011 20:13

  @Michael: Het grappige is dat er ineens veel meer blogideetjes opborrelen, alsof ze in de gaten hebben dat ze nu serieus kans maken om als blog het daglicht te zien. Wat ik me met die trackbacks wel afvraag is of dit voor een lezer nog te volgen is. Ik denk dat het vooral leuk is voor de bloggers zelf maar als lezer zie ik mezelf nog niet zo 1,2,3 van blog naar blog naar blog switchen om het allemaal te volgen.

 3. Jeroen Mirck on augustus 15th, 2011 11:32

  Bij Blogger werken trackbacks minder goed, zie ik. Op Michaels blog zie je namelijk alleen de melding dat er een trackback is, zonder tekst erbij. Dan weet de blogger dus wel dat er gereageerd is, maar het gaat totaal voorbij aan de lezers en reageerders op dat weblog. Da’s dan weer jammer.

 4. Peter de Kock on augustus 16th, 2011 17:57

  @Jeroen: klopt, ik denk dat de trackbacks vooral leuk zijn voor de bloggers zelf. Ik had je comment bijna over het hoofd gezien, zat in de spam map. Zag het gelukkig nog net op tijd.

 5. Michael on augustus 15th, 2011 20:16

  @Peter: Ja, daar zeg je wat. Misschien wordt het door die trackbacks er niet makkelijker op. Aan de andere kant: als je antwoord geeft op iemands blogpost plaats je meestal zelf wel een linkje, dus dat helpt.

  Goed om te horen dat die nieuwe invalshoek je creativiteit stimuleert. Een blog is een leeg canvas waar je van alles op kunt zetten. Ook kleine dingen. Geef alles de ruimte zou ik zeggen.

 6. Peter de Kock on augustus 15th, 2011 20:44

  @Michael: Blogje voor morgen zojuist klaar gezet. Ging lekker vlot. Bedankt voor de aanmoediging.

 7. Michel ten Hoove on augustus 15th, 2011 20:31

  Bloggen zonder zelfcensuur? Ik geloof er niet in. Alles wat je schrijft gaat door jouw filter. En ongefilterd alles wat je schrijft publiceren zou volgens mij heel ongezond zijn.

  Zelf blog ik van meet af aan al rechtstreeks, zonder tussenkomst van het kladblok. Mijn kladblok is mijn hoofd. Waar zich een idee vormt. Van daaruit direct op het blog. Maar wel gefilterd.

  Dit schreef ik er op 13 juni over:

  http://mtenhoove.wordpress.com/2011/06/13/zelfcensuur-is-meer-dan-ooit-van-deze-tijd-2/

 8. Peter de Kock on augustus 15th, 2011 20:48

  @Michel: Met ‘bloggen zonder zelfcensuur’ suggereer ik wel een beetje dat ik het helemaal zonder zelfcensuur ga doen en dat is natuurlijk niet zo. Tijd voor de nuancering: ik ga eens wat minder aan zelfcensuur doen en wat meer door mijn censuurfilter laten stromen. Het mag wel wat minder.

 9. Monique (zucosdream) on augustus 15th, 2011 21:21

  Ha Peter,
  Wat heerlijk om te lezen! Ben zelf nogal impulsief, schrijven, plaatsen op een van m’n site’s en dan ………. de volgende dag dingen wijzigen. Het zijn momentopnames met een bepaald gevoel, passend bij dat moment. Maar ja, anderen lezen mee, dus klein maken. Dank voor je blog!
  Liefs Monique

 10. Peter de Kock on augustus 15th, 2011 21:28

  @Monique: Klinkt als dat je al aardig bijgetankt hebt 🙂 Ik zou wel iets meer van jouw aanpak willen hebben. Het leuke van bloggen is dat iedereen het op zijn/haar eigen manier kan doen en daar dan weer over kan delen met andere bloggers die daarmee dan weer een idee bedenken voor een nieuwe blogpost. Ik hou van dat mooie wereldje.

 11. Marjanneke on augustus 15th, 2011 21:49

  Ik merk dat ik niet écht rekening hou met het feit dat bekenden mijn blog lezen. Soms denk ik dat ik dat wat meer zou moeten doen. Aan de andere kant: er valt ook niet echt iets te verbergen…

 12. Peter de Kock on augustus 15th, 2011 21:55

  @Marjanneke: Dat maakt het lezen van jouw blog nou net tot een spontane ervaring. Leest erg prettig.

 13. Michael on augustus 16th, 2011 20:29

  @Jeroen + Peter: Zou goed kunnen dat trackbacks vooral interessant zijn voor bloggers onderling, maar ik denk niet dat ‘reguliere lezers’ er overheen lezen. Als ze de comments lezen in ieder geval. Zelf hoef ik ook zo’n citaat niet te zien. Als er een trackback is en ik vind het artikel interessant dat ik aan het lezen ben, neem ik vaak die trackback toch even mee. Alleen die link maakt al nieuwsgierig.

  En ja, bij Blogger werkt het inderdaad niet optimaal. Mijn reguliere blog werkt op wordpress en dat gaat meestal beter.

 14. Peter de Kock on augustus 16th, 2011 20:45

  @Michael: Ik denk ook niet dat reguliere lezers er overheen lezen. Als twee blogposts met elkaar verbonden worden via trackback is het nog te overzien voor een lezer. Maar stel dat het er drie, vier of meer zijn die op elkaar reageren en met elkaar linken via trackback. Dat spoor zie ik een lezer nog niet snel volgen.

 15. Michael on augustus 16th, 2011 20:56

  @Peter: Dan wordt het wel een beetje veel inderdaad.

Laat je reactie achter!