Menselijkheid, alleen het woord al

Geplaatst op 21 juli, 2011 

De volgende gastblog is geschreven door Bert van Rees.

Menselijkheid, alleen het woord al

Peter vroeg mij een paar maanden geleden een blog te schrijven over ‘menselijkheid’. Ik stemde meteen toe. Toch weerhield iets mij om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Tot vandaag. Want vandaag moest en zou het gebeuren. Ik pakte de krant erbij om inspiratie op te doen en vond tal van voorbeelden van (gebrek aan) menselijkheid. Het Tibetaanse conflict, de ellende in Afghanistan en de opstanden en twisten in het Midden-Oosten.

Toch wilde ik daar niet over schrijven. Toen ik begreep waarom niet, wist ik ook wat mij weerhield te bloggen over menselijkheid. De problemen uit de krant zijn te groot, te veelomvattend, soms te ver van mijn bed en daardoor abstract. Het woord menselijkheid heeft voor mij precies hetzelfde.

In menselijkheid proef ik iets groots, iets zakelijks, iets procesmatigs waar je als individu geen invloed op hebt. Raar, want je zou verwachten dat je juist in zo’n woord de menselijke maat terugvindt. Want daar draait ‘menselijkheid’ wat mij betreft om. Het is de smeerolie van de samenleving is ondanks alle regels houd je een menselijke maat aan in de manier waarop je met elkaar omgaat.

Goed, geen blog dus over menselijkheid, maar over menselijk zijn. Laten we ’t klein en bij onszelf houden.

© Bert van Rees

Bert van Rees is zelfstandig communicatieadviseur en tegelijkertijd vader, man, buitenmens, wijn-, eet- en kookliefhebber.

Bert blogt (nog) niet, maar twittert wel onder de naam @Berdtvr. Zijn website is Bureau Berdt

Bewaard onder Gastblogs

Tags:

Reacties

Een Reactie to “Menselijkheid, alleen het woord al”

  1. Peter de Kock on juli 21st, 2011 21:19

    Menselijkheid is inderdaad wel een ‘groot’ woord @Bert. Hoewel ik er de laatste tijd regelmatig over blog, gaat de betekenis en inhoud ervan nog dagelijks alle kanten op. Het woord heeft ook grote actualiteitswaarde en ik zie het vaak opduiken in de context van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Ik durf wel te zeggen dat er een groeiend verlangen is naar menselijkheid en, in jouw woorden, menselijk zijn.

Laat je reactie achter!