Wereldkampioenschap people pleasing

Geplaatst op 19 juli, 2011 

Heb je het ook gezien vorige week, dat wereldkampioenschap people pleasing? Nee? Dan heb je toch echt wat gemist hoor.

Eerst waren de organisatie en de toeschouwers over de zeik omdat die pleasers niet van elkaar wilden winnen, bang om zich schuldig te voelen over hun overwinning en over de teleurstelling van de verliezers. Bang ook voor wat de winnaars over de verliezers zouden denken en andersom.

Toen werden de toeschouwers boos omdat ze geen waar voor hun geld kregen. Voelden die pleasers zich daar weer schuldig over en begonnen ze een nieuwe poging om ditmaal wel serieus strijd te leveren om de wereldtitel.

Maar toen de eerste verliezers afvielen, werd de strijd meteen weer gestaakt. Sorry, sorry riepen de winnaars want ze voelden zich schuldig over het verdriet van de verliezers. Sorry, sorry riepen ook de verliezers want ze voelden zich schuldig over de excuses van de winnaars.

Het dreigde compleet uit de hand te lopen toen enkele toeschouwers boos het veld bestormden. Sorry, sorry roepend moesten de pleasers rennen voor hun leven.

Het schijnt dat de pleasers nu geld bij elkaar aan het brengen zijn om de toeschouwers schadeloos te stellen. In de landelijke kranten verschijnt morgen een paginagrote advertentie van ze:

 

Bewaard onder Codependency, Verhaaltjes

Tags: , , ,

Reacties

11 Reacties to “Wereldkampioenschap people pleasing”

 1. Daan on juli 19th, 2011 11:15

  🙂

 2. Es on juli 19th, 2011 17:50

  tja en wat heb je eraan? Sorry uit angst voor straf is niet gemeend…Sorry uit angst voor geldverlies – zie Murdoch & Co.Ik was people pleaser ook zo metmijn eigen redenen – we doen he t allemaal weleens…

 3. Peter de Kock on juli 19th, 2011 17:53

  @Es: Zolang iemand geen andere gereedschappen heeft, kan het een bruikbaar overlevingsmechanisme zijn.

 4. daan on juli 19th, 2011 19:13

  soms is het inderdaad wel eens verstandig, als iemand onredelijk en boos handelt om dan te pleasen, zodat je op een later moment als de redelijkheid weer is teruggekeerd erop terug kan komen

 5. Peter de Kock on juli 19th, 2011 20:15

  @Daan Ben benieuwd wat je in zo’n geval onder pleasen verstaat. Heb je zin daarover te delen?

 6. daan on juli 19th, 2011 20:21

  @peter zo leren ze het onder andere op de klachtenafdeling bij callcenters, je moet de klagende klant laten uitrazen, met hem meepraten, beamen wat hij zegt, tot deze is uitgeraasd, ertegenin gaan heeft op zo’n moment geen zin, persoonlijke ervaringen laat ik achterwege zo online

 7. Peter de Kock on juli 19th, 2011 20:35

  @Daan: bedankt voor je toelichting, je voorbeeld maakt het helemaal duidelijk. Wat ik onder pleasen versta is (dysfunctioneel) gedrag (dat voornamelijk gericht is op de acceptatie van de ander, het ‘aardig gevonden willen worden’ om maar niet de pijn van de afwijzing te hoeven ervaren. Het is tevens een vorm van controle. In jouw voorbeeld lijkt me daarvan geen sprake, dat doet mee eerder denken aan een vorm van conflictbeheersing.

 8. Rob Visser on juli 19th, 2011 20:26

  Sorry, toeschouwers, als ik iets onaardigs over jullie zeg. Maar zouden jullie geen sorry zeggen tegenover de deelnemers aan het WK pleasen dat ze voor jullie van het veld zijn gerend? Of moeten zij misschien sorry tegen jullie zeggen voor de mislukte wedstrijd? Zouden jullie het bedrag dat de deelnemers gaan inzamelen niet moeten compenseren door het betalen van een evenhoog bedrag? Als je werkelijk geïnteresseerd bent in deze sport, dan is ook aan jullie kant vast al een inzameling gaande.

  Ik doe overigens niet mee, ik probeer het evenwicht tussen agressief en passief te vinden: assertief.

 9. Peter de Kock on juli 19th, 2011 20:38

  @Rob: de pleasers onder de toeschouwers zitten nu helemaal stuk na zo’n reactie maar de assertievelingen staan voor je op de banken 🙂

 10. Thi-Thanh-Tâm Nguyen on juli 19th, 2011 21:13

  @Peter de Kock: Je blogposts over people pleasing vind ik griezelig herkenbaar: het is een oude valkuil van me. Ik las je post vanmiddag en schrok heel even van de herkenbaarheid. En na een paar uurtjes laten bezinken, kan ik er nu gelukkig om lachen.

  @Daan: Wat grappig dat je ‘laten uitrazen’ als ‘pleasen’ ziet. Ik zie het meer als iemand de ruimte geven. En eventueel erkenning geven. Het wordt in mijn ervaring pas ‘pleasen’ als men na het ‘laten uitrazen’ er niet op terug komt en zijn eigen behoefte niet laat zien.

 11. Peter de Kock on juli 19th, 2011 21:36

  @Thi-Thanh-Tâm Nguyen: Je bent niet de enige hoor, ik put voor die blogs uit een rijke ervaringen 🙂

Laat je reactie achter!