Nu even geen spirituele waarheid please

Geplaatst op 26 mei, 2011 

Stel dat je erge dorst hebt, een groot glas heerlijk fris water drinkt, en tegen je partner zegt:  dit is het lekkerste water dat ik ooit gedronken heb. En stel dat je partner dan antwoordt: water is een vloeistof die kookt bij 100 graden Celsius en bevriest bij 0 graden Celsius.

Het antwoord is inhoudelijk juist maar slaat als reactie op het vervullen van de behoefte aan water als een tang op een varken.

De eerste waarheid is een vorm van emotionele waarheid, de waarheid van hoe het voelt om de behoefte aan water te vervullen. De tweede waarheid is een feitelijke waarheid over de natuurkundige eigenschappen van water. Beide waarheden zijn waarheden op verschillende niveaus, ze sluiten niet aan.

Als je net dat heerlijke glas water hebt gedronken en je hoort dan je partner over de natuurkundige eigenschappen van water, dan denk je toch ook: wat is daarmee gebeurd zeg?

Ik heb al eerder geblogd over dat ik me soms erger aan inspirerend bedoelde citaten. Net als in het voorbeeld van het drinken van het glas water, sluit een inspirerend bedoeld citaat voor mij niet altijd aan op de waarheid waar ik op dat moment mee rondloop.

Als ik een dag heb gehad met enkele teleurstellingen en tegenvallers en ik lees dan bijvoorbeeld dat iemand schrijft ‘alles is liefde’ dan denk ik ook:

Beste schrijver, dat alles liefde is wil ik je graag horen zeggen als je bijvoorbeeld ’s nachts met een lekke band langs een snelweg staat midden in de regen en zonder beltegoed op je telefoon.  Dat alles liefde is wil ik je horen zeggen als je door je zakenpartner bent opgelicht en je de deuren van je bedrijf moet sluiten. Dat alles liefde is wil ik je horen zeggen als je net in het ziekenhuis hebt horen zeggen dat de foto’s aanleiding geven voor verder onderzoek.

Er is een niveau, dat geloof ik, waarop alles liefde is. Maar dat is niet het niveau waar iemand zit die net iets heeft meegemaakt dat hem of haar emotioneel diep raakt. Het kan best waar zijn dat alles uiteindelijk een manifestatie van liefde is, maar er zijn momenten waarop je die waarheid beter kunt inslikken en je kaken op elkaar kunt houden. Ook dat is liefde.

Lees ook:

 

Bewaard onder Mening, spiritualiteit

Tags: ,

Reacties

4 Reacties to “Nu even geen spirituele waarheid please”

 1. karin r. on mei 26th, 2011 20:59

  het gaat er ook om op welke tijden je zegt wat je denkt en denkt wat je zegt.

  en nee, niet alles is liefde. daar geloof ik niks van.

 2. Peter de Kock on mei 26th, 2011 21:59

  @Karin: timing is zeker belangrijk en soms kun je de waarheid gebruiken er een blog over te schrijven.

 3. Marjanneke on augustus 11th, 2011 19:56

  Oe ja, ik heb weleens gedacht ‘ik zou die Nederlandse spiritueel leraren weleens in de rij willen zien bij het CWI’. Beetje gemeen vind ik mezelf dan wel. Het lijkt me soms zo makkelijk om Waarheid te prediken, maar het échte werk is het leven van alledag. Zonder beltegoed, met pech en dan alles maar te durven laten gebeuren….

 4. Peter de Kock on augustus 11th, 2011 20:44

  @Marjanneke: durven leven zonder beltegoed, om in te lijsten 🙂

Laat je reactie achter!