Bloggen leuk?

Geplaatst op 20 mei, 2011 

Gisteren alweer het derde afspraakje met de bloggers Michael Minneboo en Jooper.  Natuurlijk spraken we over bloggen en waarom bloggers bloggen. De meeste bloggers bloggen omdat ze het leuk vinden.

Ik vind bloggen niet leuk.

Dat wil zeggen, bloggen is voor mij een creatief proces, een proces dat ik graag vergelijk met het proces van een bevalling vanaf de conceptie tot en met het moment dat het kindje geboren wordt. Wat ik wel heel erg leuk vind aan bloggen is het ontstaan van het idee, als een soort van helderziende de volgende blog die dan nog niet geschreven is, ineens voor me zien.

Maar daarna wordt het creatieve proces net als bij een zwangerschap anders. Er moet gewerkt worden: schrijven, veranderen, deleten, opnieuw, schrijven… En tijdens dat proces is er twijfel, frustratie, irritatie, verwondering, blijdschap, teleurstelling, dankbaarheid, afzien, doorzetten, willen opgeven, toch maar doorzetten.

Ik kan niet zeggen dat ik alles aan dat proces leuk vind.  Niet alles aan bloggen vind ik leuk. Maar de conceptie, het idee,  vind ik heerlijk net als het laatste duwtje als ik op de ‘publish knop’ druk.

Bewaard onder Bloggen, Schrijven

Tags: , , , ,

Reacties

12 Reacties to “Bloggen leuk?”

 1. Edwin on mei 20th, 2011 13:39

  Het proces is weer voor iedereen anders, maar het belangrijkste is toch dat je het ‘gewoon’ doet. Voor mij is het bijna een soort ritueel geworden, zoals het voor sommigen een ritueel is om de krant te lezen en er over te kletsen met tafelgenoten.

  Leuk is misschien niet het goede woord, maar genieten is het…

  Mooi weekend!

 2. Peter de Kock on mei 20th, 2011 13:49

  @Edwin: mooie zienswijze #ritueel. Jij ook een goed weekend in het Zeeuwse.

 3. Stan Lenssen on mei 20th, 2011 14:46

  Hi Peter,
  Lekker ervaringsdelen weer. Ik herken er veel van.
  Bups, bups, nu ga ik misschien schuin de bocht door, maar maakt me niet uit: de conceptie en het laatste duwtje vind jij heerlijk. Wat een dubbelzinnigheden, waar doet me dat aan denken? Afijn, ieder vult het zijne in.
  Succes met je mooie overpeinzingen 😉

 4. Peter de Kock on mei 20th, 2011 16:44

  Dank je wel @Stan. Ik denk dat als je een vrouw vraagt of ze werkelijk alles leuk vond aan een zwangerschap, ze ook zal zeggen dat ze sommige dingen wel en andere dingen niet zo leuk vond. Ik sluit me aan bij wat @Edwin eerder schreef: gewoon doen. Als de ‘drive’ er is, maken die ongemakken niet zo veel uit.

 5. karin r. on mei 20th, 2011 20:50

  maar jij weet helemaal niets lijfelijks van conceptie en bevalling, peter. 😉

 6. Peter de Kock on mei 20th, 2011 21:10

  @Karin: laten we zeggen dat ik een inlevingsvermogen heb van heb ik jou daar 🙂

 7. Daan on mei 20th, 2011 21:30

  Bloggen is inderdaad een proces, maar om dat nu als niet leuk te bestempelen, ieder zijn zienswijze natuurlijk, voor mij is juist de weg naar een log toe hetgeen mij genoegen schenkt.

 8. Peter de Kock on mei 20th, 2011 21:41

  @Daan: wat ik heb willen delen is dat niet alle onderdelen van het creatieve proces voor mij even leuk zijn. Het geheel brengt me natuurlijk wel genoegen anders deed ik het niet.

 9. Hanneke on mei 22nd, 2011 11:17

  Leuk om te lezen hoe jij het ervaart peter.
  Voor mij is het begonnen als een uitlaatklep (voornamelijk ongenegeerd ellenange verhalen over mijn dieren)
  Ik begin te schrijven en dan onstaat er vanzelf iets en soms iets heel anders dan ik gedacht had.
  Ik merk wel dat ik ook dingen verander, zinnen die niet lekker lopen voor mijn gevoel bijv.

 10. Peter de Kock on mei 22nd, 2011 13:17

  @Hanneke; die manier van schrijven (gewoon beginnen en vanzelf iets laten ontstaan) herken ik wel en ervaar dat meestal als worstelen met overgave en vertrouwen. Ik ken mezelf wel als iemand die graag van te voren het verhaaltje al voor zich ziet.

 11. Jooper on mei 23rd, 2011 13:17

  Meestal vind ik het leuk, maar soms voelt het als een keutel die dwars ligt… In mijn geval is het dan verstandig om het te laten voor wat het is en het later nog maar eens te proberen. Het moet wel leuk blijven en niet als (huis)werk gaan voelen.

 12. Peter de Kock on mei 23rd, 2011 20:16

  @Jooper: is ook een effectieve blogstrategie (bloggen soms even laten voor wat het is). Ik ben echter bang dat als ik daar aan begin het reptielenbrein hiephiephoera gaat roepen en de macht overneemt en dat er na verloop van tijd helemaal niks meer terecht komt van bloggen. Misschien een beetje zoals mijn motor: zonder acculader moet ik regelmatig een stukje rijden om het machientje in conditie te houden. Doe ik dat niet, dan komt de dag dat ie het niet meer doet.

Laat je reactie achter!