Inspirerend bedoelde citaten

Geplaatst op 5 mei, 2011 

Inspirerend bedoelde citaten… Als tsunami’s overspoelen ze de sociale netwerken. Zoals de tijdschriften in de boekhandel ons toeschreeuwen hoe ons materiële leven eruit moet zien, zo doen de inspirerend bedoelde citaten hetzelfde voor de spirituele kanten van ons leven. Niet zelden gebeurt dit op een zwart/wit manier.  Twee voorbeelden:

The way of love is the way of no-expectation. Love exists only when there is a total acceptance and no desire to control or change anything.

If you can concentrate always on the present, you’ll be a happy man.

Het eerste citaat wordt toegeschreven aan Osho en het tweede aan Paulo Coelho. Ik heb een paar woorden vetgedrukt om mijn punt duidelijk te maken.

Voor liefde is geen totale acceptatie nodig. De waarheid is dat elk klein stapje dat je zet om iets meer te accepteren wat er is, bijdraagt aan de beleving van wat meer liefde in je leven. Het is zeker niet zo dat je pas liefde zult ervaren als je alles kunt accepteren. Dat is zwart/wit.

En de beleving van gelukkig zijn zul je steeds iets meer ervaren naarmate je wat meer in het hier en nu bent. Voor de beleving van gelukkig zijn hoef je echt niet altijd in het hier en nu te zijn. Dat is zwart/wit.

Soms is het met wat bewustzijn en creativiteit mogelijk om zwart/wit taalgebruik te omzeilen. Soms ook niet. Het droevige punt is dat onze taal gepolariseerd is, zwart/wit.

Bewaard onder Citaten, Mening

Tags:

Reacties

10 Reacties to “Inspirerend bedoelde citaten”

 1. gertrud on mei 5th, 2011 10:35

  Ik heb een hekel aan quotes want zxe helpen je geen zier in je innerlijk werk.

  Als liefde helemaal niet je groei-issue is in dit leven heb je ook niets aan die quote en happy wordt je inderdaad met elke stap die je zet in je eigen ontwikkeling…..

  Veel mensen gebruiken bepaalde quotes die, als je de mensen belicht, vooral op hun eigen problematiek van toepassing zijn.

 2. Hanneke on mei 5th, 2011 10:42

  Hai peter, het is een tijdje geleden dat ik hier ben geweest. En hoe grappig dat ik nu meteen weer met mijn neus in de boter val;-)
  Ik ben juist erg bezig met die quotes en ik zie jouw geschreven stukje hierover als een mooie manier om ook op een andere manier bij stil te staan!

  lieve groeten Hanneke:-) X

 3. Peter de Kock on mei 5th, 2011 10:47

  Bedankt @Es en @Hanneke. Mij inspireren die quotes maar zelden (er zijn positieve uitzonderingen maar dat zijn dan meestal quotes die precies aansluiten bij een persoonlijke leerervaring waar ik op dat moment middenin zit). Over het algemeen ervaar ik die quotes als weinig authentiek. Wat mij inspireert en raakt is als iemand zijn/haar issue deelt en hoe hij/zij daarmee omgaat en ervan leert. Voor velen komt dat, dat is mijn aanname, te dichtbij. Zij kiezen dan omwille van de veiligheid voor de quote.

 4. Thanh-Tâm on mei 5th, 2011 17:43

  Peter, je stuk doet mij herinneren aan mijn twitter van gisteren. Het was een quote die precies aansloot bij mijn eigen leerervaring op dat moment. Ik had er niet bij stilgestaan dat andere mensen anders tegen quotes aan kunnen kijken. Bedankt voor het wakker schudden.:)

 5. Peter de Kock on mei 5th, 2011 20:32

  @Thanh-Tâm Oh zeker, het gaat allemaal om de persoonlijke beleving en menselijk als we zijn, kan die ook elk moment weer veranderen 🙂

 6. Petra on mei 5th, 2011 21:26

  Even een ander geluid – wie weet ligt het aan mijn selectieve volgbeleid – maar ik sta versteld dat ik altijd exact de goeie quotes op het goeie moment tref!
  Alles heeft je wat te vertellen. Niks is voor niks, niets is toeval.
  Vanmorgen nog twitterde of Gregg Braden of Wayne Dyer (excuse me, ik weet het niet meer): “Things will change if the way you look at it change” en voegde daaraan toe: het is een herhaling, maar soms kan een herhaling geen kwaad (ofzo). En dat was zo, ik kende ‘m al; maar de reminder had z’n effect vandaag. Achteraf vatte deze quote mijn dag samen. Dat wist ik nog niet toen ik ‘m las.
  En deze quote zou ik hier graag even willen herhalen! Change your attitude and things will change… (miracles…;))

 7. Peter de Kock on mei 5th, 2011 21:55

  @Petra: goed idee dat van een selectief volgbeleid. Wat mijn irritatie ergernissen mij willen vertellen lees je morgen 🙂

 8. Petra on mei 6th, 2011 09:58

  Ben benieuwd, Peter!

  Wat mij betreft is de Melody-Beattie-methode trouwens een stevige aanrader! Vooral in het onderscheid maken ‘wat van jou is’ en ‘wat van de ander’. Die ‘changing attitude’, die daardoor ontstaat brengt inderdaad miracles teweeg, merk ik!

 9. Peter de Kock on mei 6th, 2011 12:26

  @Petra: Het stuk dat ik bedoelde staat inmiddels online. Dat onderscheid maken is inderdaad een goeie. Thx voor de reminder.

 10. Hanneke on mei 7th, 2011 13:24

  Ook ik heb de ervaring dat ik vaak op het moment dat ik ergens erg mee bezig ben een bepaalde uitspraak tegenkom, die dan aansluitbij het bepaalde thema. Dat gebeurd echt heel vaak en zo is het voor mij (niet altijd) dan een bevestiging, een glimlach moment van herkenning.

Laat je reactie achter!