Religie en economie

Geplaatst op 5 april, 2011 

Ik vraag het me wel eens af: of religie en economie eigenlijk hetzelfde zijn. Dat religie het georganiseerd aanbidden van een god is en dat economie ook het georganiseerd aanbidden van een god geld is.

Bewaard onder Mening

Tags: ,

Reacties

12 Reacties to “Religie en economie”

 1. Petra on april 5th, 2011 13:08

  Ik zie wel overeenkomsten. Allereerst dat er over beide ‘goden’ nogal wat oordelen zijn, zowel in positieve als in negatieve zin, die in wezen de toegang alleen maar beperken bijvoorbeeld.
  Maar vooral ook het aspect van het buiten onszelf zoeken. Niet alleen God, ook rijkdom is in onszelf te vinden.

 2. Peter de Kock on april 5th, 2011 17:28

  @Petra: volgens mij zijn de enige verschillen de namen van de goden.

 3. Michael on april 5th, 2011 17:35

  Daar zit wel iets in, tot op zekere hoogte. Met het grote verschil dat geld tastbaar is, en God niet. Nu denk ik wel dat bepaalde ideeen over de economie deze kunnen sturen. Veel vertrouwen in iets doet de koersen stijgen, geen vertrouwen dalen. Een self-fulfilling prophecy.

  Om beide ideeen worden ook oorlogen gevoerd. En ja, geloof leidt net zo goed tot machtsmisbruik als de zucht naar geld. Geloof in geld of god heeft dus vaak hetzelfde effect.

 4. gertrud on april 5th, 2011 17:43

  geen enkel verschil – in ieder geval het bodempersoneel van de kerk aanbid iets wat in die vorm niet bestaat net zoals de economen het geld aanbidden dat eigenlijk ook onze eigen creatie is – fantasy

 5. Peter de Kock on april 5th, 2011 18:01

  @Michael: Interessante analyse. Geld is inderdaad tastbaar maar slechts een heel klein deel ervan. Het overgrote deel is computer fictie.

  @Es: Ik denk zelfs dat er een moment komt dat de wetenschappelijke onderbouwing van wat we economie noemen net zo fake blijkt te zijn als het geloof in een bebaarde mannelijke oordelende wrede god.

 6. Maaike Frese on april 5th, 2011 18:25

  Ik weet wel zeker dat religie en economie op een lijn zitten.
  Daarom zou het nodig zijn om een totaal andere manier van het verdelen van de materie in te voeren.

 7. Peter de Kock on april 5th, 2011 21:16

  Dank je wel @Maaike. Ik droom er wel eens van dat iedereen integer genoeg is, bewust genoeg en respectvol genoeg zodat alles gratis kan zijn. Alles wat we hebben komt uit de aarde: gratis. We zouden het kunnen bewerken: gratis. Gebruiken: gratis. Delen: gratis.

 8. Jooper on april 6th, 2011 10:40

  Wat dacht je van het aanbidden van merken? Ik heb laatst geprobeerd aan een Apple-fanboy uit te leggen dat ik geen iPhone en iMac nodig heb. En dat ik heel tevreden ben met m’n Android-phone en Windows computer. Ik kreeg nog net geen klappen… Het aanbidden van merken ligt denk ik wel in het verlengde van het aanbidden van geld.

 9. Peter de Kock on april 6th, 2011 15:14

  @Jooper: wat vreselijk. Het doet me denken aan iets wat ik vorig jaar las over ‘fans’ van Google die in Duitsland aan het rellen waren omdat er vanwege privacy issues verzet was tegen Google streetview.

 10. Michael on april 11th, 2011 20:25

  Peter, ik zat net South Park te kijken. Een prachtige episode waarin er parallellen worden gelegd tussen het verhaal en geloof in het bekendste fictiefiguur aller tijden en het geloof in de economie. Season 13: Margeritaville. Deed me meteen aan jouw blogpost denken.

 11. Peter de Kock on april 11th, 2011 21:30

  Aaaah, heb ik gemist @Michael en dankzij copyright kan ik die aflevering buiten de U.S niet bekijken.

 12. Peter de Kock on april 13th, 2011 17:14

  @Michael Heb de video gevonden, prachtig en raak verhaal.

Laat je reactie achter!