Durf vals te klinken

Geplaatst op 14 februari, 2011 

Je begint met elkaar te praten over een idee en komt tot de ontdekking dat er verschillende meningen, inzichten en percepties zijn. Het geheel klinkt als chaos.

Samen luister en praat je verder en er komt lijn in het gesprek. Alles wat in eerste instantie leek te divergeren is onopgemerkt gaan convergeren. Het oorspronkelijke idee heeft geboorte gegeven aan een nieuw idee waar iedereen blij mee is.

Soms is een gesprek net als het stemmen van een gitaar.  Eerst klinkt het voor geen meter en je draait de ene snaar wat strakker en de andere wat losser. Je blijft luisteren en aan de snaren draaien. Als je alle snaren hebt gehad, klinken ze samen ook echt als een akkoord en kun je muziek maken. De onbeperkte mogelijkheden van het instrument staan dan tot je beschikking.

Als zoiets in een gesprek gebeurt ontstaat een soort van flow en een beleving van wow.

De enige voorwaarde is dat iedereen ‘vals’ mag klinken zonder dat daarover geoordeeld wordt. Vals klinken is nodig tijdens het proces van stemmen. Zonder vals te klinken is stemmen onmogelijk.

Wat stemmen is voor een instrument, is afstemmen voor de communicatie.

Bewaard onder Communicatie

Tags:

Reacties

3 Reacties to “Durf vals te klinken”

 1. Hanneke on februari 14th, 2011 14:06

  Net had ik weer een kort gesprekje met een buurman. Ik merk de laatste tijd dat ik me meer en meer ga ergeren aan hem. Als hij zegt: ja zeg ik nee en andersom…
  Nu lees ik dit en denk: hoogste tijd om mijn instrument eens opnieuw te gaan (af)stemmen:-)

 2. Peter de Kock on februari 14th, 2011 17:35

  @Hanneke: als ik dat zo lees dan denk ik dat jullie samen best Jazz kunnen spelen. Dat mag best onlogisch klinken 🙂

 3. Hanneke on februari 14th, 2011 18:10

  Haha Peter, goed idee!

Laat je reactie achter!