Wat kan man zijn toch confronterend zijn

Geplaatst op 11 februari, 2011 

In zijn boek ‘Codependence – De Dans van Gewonde Zielen’ schrijft Robert Burney:

‘Als kind leerde ik van het rolmodel van mijn vader dat boosheid de enige emotionele reactie was die een man voelde. Van mijn moeder wiens definitie van liefde inhield dat je niet boos kunt zijn op iemand waar je van houdt, leerde ik dat het niet OK was om boos te zijn op iemand waar ik van hield. Er bleef voor mij weinig toestemming over om te voelen. Dat betekende niet dat ik geen gevoelens had – het betekende dat ik in oorlog was met mijn eigen gevoelens, dat ik niet eerlijk met mezelf kon zijn dat ik ze had. Zolang ik niet emotioneel eerlijk kon zijn met mezelf was er geen manier om te weten wie ik was. Totdat ik begon om het verdriet en woede uit mijn kindertijd te erkennen, het verdriet, de pijn en de angst die ik heel mijn leven had ontkend, was ik niet in staat om eerlijk te zijn met mezelf en om te weten wie ik Werkelijk was.’

Ik dacht aan deze tekst toen ik het filmpje zag van Jackson Katz: Tough Guise: Violence, Media & the Crisis in Masculinity. Vooral het begin van dit filmpje is confronterend waarin jonge mannen vertellen welke kwaliteiten zij associëren met mannelijkheid.

‘Als het rolmodel van wat een man is een man niet toestaat om te huilen of om bang te zijn, als het rolmodel van wat een vrouw is een vrouw niet toestaat om boos of agressief te zijn, dan is dat emotionele oneerlijkheid. Als de standaards van een maatschappij het volledige bereik van het emotionele spectrum ontkennen en bepaalde emoties als negatief labelen, dan is dat niet alleen emotioneel oneerlijk, het creëert emotionele ziekte.’

Robert Burney in ‘Codependence – De Dans van Gewonde Zielen’

Er is emotioneel werk aan de winkel mannen…..en vrouwen. Zodat we ontdekken wie we zijn.

Het volledige boek ‘Codependence – De Dans van Gewonde Zielen‘ kun je gratis downloaden.

Lees ook: Wat kan man zijn toch mooi zijn

Bewaard onder Boeken, Citaten, Codependency

Tags: , , , , ,

Reacties

Laat je reactie achter!