Alles is liefde

Geplaatst op 4 februari, 2011 

Twee citaten uit een artikel vandaag op nu.nl waarin een beroemde actrice vertelt over haar relatiebreuk:

‘(….) voor de liefde was ik overal toe bereid.’

‘Als ik verliefd ben, laat ik al het andere voor wat het is. Dan verandert alles.’

Ik gebruik deze citaten als inspiratie voor wat ik hier nu ga schrijven. Daarmee wil ik niet zeggen dat wat ik ga schrijven ook geldt voor deze actrice maar ik kan het ook niet uitsluiten 🙂

Alles voor de liefde (willen) doen. Hoe hongerig kun je zijn? OK, we  hebben het allemaal nodig en als je maar lang genoeg afgesloten bent van liefde, dan kun je er niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk aan dood gaan.

De vraag is of je al de liefde die je nodig hebt uit die ene relatie moet halen, die relatie met die ene partner. Als ik die ene partner zou zijn waar al die liefde vandaan zou moeten komen, dan zou ik me verstikt voelen, alsof er een hele dikke ‘snelheidsdeken’ over me heen wordt gegooid.

Bomen weten dat dit niet werkt en laten hun takken en wortels alle kanten op groeien zodat ze uit alle denkbare richtingen de voeding kunnen ontvangen die ze nodig hebben.

‘Eén van de onjuiste overtuigingen die belangrijk is om los te laten, is het geloof dat we een ander persoon in ons leven nodig hebben om ons heel te maken. Zolang we geloven dat iemand anders de macht heeft ons gelukkig te maken, maken we een slachtoffer van onszelf.’

Robert Burney in ‘Codependence – De Dans van Gewonde Zielen’ (klik op de link voor een gratis download van dit boek).

Ik heb de vergissing een ander te zien als de (enige) bron van liefde ook een aantal keren gemaakt en ik kan je vertellen dat als je dat doet, je één garantie hebt: pijn

Een tweede garantie heb je als je er een beetje bewustzijn tegenaan gooit, namelijk dat je ervan zult leren en groeien.

‘Alles is liefde
Voor wie het kan
En voor wie echt durft te kijken
Voor wie iets durft te zoeken
Zelfs voor wie alleen nog maar,
het allerkleinste beetje durft te hopen’

Bløf – Alles is liefde

Bewaard onder Citaten, Codependency, Mening

Tags: , , , , ,

Reacties

17 Reacties to “Alles is liefde”

 1. JoArt on februari 4th, 2011 20:24

  “Alles is liefde”
  De vraag is of je al de liefde die je nodig hebt uit die ene relatie moet halen, die relatie met die ene partner.
  De titel geeft al antwoord: “Nee.”
  Jezus: “Heb je vijanden lief!” Dat blijft toch het toppunt van liefde. Als je daar toch toe in staat bent … dan ben je (in mijn ogen) een groot mens.
  Ik vraag me toch nog wél altijd af: “Wat ís liefde?” Is het simpelweg positieve energie?
  Liefde is óók een mooi woord voor een woordveld, Peter.

 2. Peter de Kock on februari 4th, 2011 20:42

  Mooi @JoArt, dank je wel. Wat is liefde? Degene die het echt denkt te weten, weet er volgens mij niks van. Volgens mij kun je het alleen ervaren. Heeft niks met weten te maken. Liefdevol weekend gewenst @JoArt

 3. Tweets die vermelden Alles is liefde : Zwerven door het alledaagse -- Topsy.com on februari 4th, 2011 20:30

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door karin ramaker en Peter de Kock, Gera Nieland. Gera Nieland heeft gezegd: RT @peterdekock: Alles is liefde (blogpost) http://tinyurl.com/6ah7w4s […]

 4. Marco Raaphorst on februari 4th, 2011 21:37

  liefde is een gevoel. voor sommige mensen echter een middel. weten ze zelf denk ik ook wel. da’s honger. da’s leegte. da’s angst.

 5. Peter de Kock on februari 5th, 2011 09:30

  Herken ik @Marco. Je kunt de leegte van binnen alleen zelf opvullen.

 6. Petra on februari 4th, 2011 21:38

  Las ik dat niet in jouw boek? Er staat niks tussen onszelf en het Goddelijke? Het Goddelijke is een en al liefde, dus er staat niks tussen onszelf en de Liefde. Maar dat is Liefde met een grote L, iets heel anders dan vaak bedoeld wordt met de romantische liefde. We zoeken eerst alles buiten onszelf tot we ontdekken dat we het alleen in onszelf kunnen vinden. So within, so without. Maar niet andersom!
  Maar ja… er is maar een manier om daarachter te komen: Eerst erachter komen… dat alles precies andersom werkt. Als je niks meer nodig hebt, heb je alles!

 7. Peter de Kock on februari 5th, 2011 09:33

  Veel van wat we romantische liefde noemen @Petra heeft, zoals ik het zie, iets weg van een verslaving. Ik herken dat bijvoorbeeld in songteksten en in filmthema’s waarin de liefde van de ander een soort van obsessie wordt.

 8. JoArt on februari 5th, 2011 09:53

  Herkenbaar?
  Hoe meer ik mezelf ben / in vorm ben / wakker ben / bewust ben;
  hoe meer ik in staat ben om vanuit liefde te handelen.
  Dan ben ik dus pas echt in balans.

  Gelukkig ben ik vrij vaak “in vorm”, haha.

 9. Peter de Kock on februari 5th, 2011 11:04

  Balans, dat is jouw thema toch @JoArt? Zin om je eigen comment ook op je blog te zetten?

 10. jolanda van den berg on februari 5th, 2011 15:22

  ik geloof dat iedereen heelheid in zich draagt.Eenheid van volmaakte liefde.De verbinding ermee zijn we (soms) kwijt doordat er zoveel schillen van pijn , verdriet, afwijzing om heen liggen. We kunnen er niet bij en neigen het buiten ons zelf te vinden, in de ander.Juist in de liefdesrelatie kom je je pijnplekken tegen. Schuur je onvermijdelijk tegen elkaar aan.Zijn kansen om naar binnen te gaan en het in jezelf te onderzoeken en op te lossen,samen met die ander.Geen strijd maar intimiteit.Liefde gaat dan stromen door de open verbinding van hart tot hart.Een zielsverbinding waarin ieder zijn heelheid steeds meer terug vindt. (klinkt ’t wijs? 30 jaar samen met dezelfde…:-))

 11. Peter de Kock on februari 5th, 2011 16:13

  Ik lees je woorden @Jolanda (ja, ze komen heel wijs over, niet wijs in de zin van verstandig maar wijs in de zin van doorleefd) en ik bedenk me wat een prachtige job jullie hebben bij het relatie atelier. Want wat je schrijft klinkt voor mij als de essentie van jullie werk.

 12. jolanda van den berg on februari 5th, 2011 16:34

  Mooi Peter,’doorleefd’!!!en nog steeds…

  Zo ongelooflijk tranen trekkend mooi,als harten zich openen voor elkaar.
  Inderdaad wat een prachtige job hè!

 13. Jooper on februari 5th, 2011 16:44

  Liefde is vrijheid. Niet jezelf, een ander of elkaar gevangen willen houden in een hele kleine destructieve cocon. Ik ben ook wel eens met alles wat ik had in een relatie gedoken, maar ook bij mij was het resultaat pijn. Mooi stuk!

 14. Peter de Kock on februari 5th, 2011 19:46

  Dank je wel @Jooper. Volgens mij hoor jij tot de groep die er wat bewustzijn tegenaan hebben gegooid 🙂

 15. Wil je meer liefde in je leven? : Zwerven door het alledaagse on februari 8th, 2011 10:01

  […] Lees ook: Alles is liefde […]

 16. Hanneke on februari 12th, 2011 14:16

  Hier nog iemand die meer dan eens in een liefdesrelatie alles “gaf” voor en aan die ander en dacht dat dat me gelukkig zou maken. Niet dus, integendeel inderdaad pijn, verdriet, woede alles behalve geluk.
  Nu denk ik: ja logisch toch, alles zit in jezelf en je kunt toch niet van een ander verlangen dat die je gelukkig maakt? Dat moet je zelf doen, daar ben je zelf verantwoordelijk voor.
  Liefde voor en in jezelf daar begint het mee.

 17. Peter de Kock on februari 12th, 2011 19:48

  Ha, nog een ervaringsdeskundige, join the club @Hanneke 🙂 Achteraf is het inderdaad allemaal logisch maar, zoals ik het zie, maken we al een hele stap in bewustzijn als we dat kunnen zien. Onze cultuur die ons constant bestookt met het idee dat een relatie een soort van sprookje is, maakt het ons daarbij niet altijd even gemakkelijk. Bedankt voor je reactie, daar kunnen andere ervaringsdeskundigen herkenning en erkenning uit putten.

Laat je reactie achter!